Водещи новиниОбразованиеСтраната

От МОН обявиха, че няма да отпада материал на матурите, които ще бъдат присъствени

Националното външно оценяване за 4, 7 и 10 клас и матурите за 12-класниците ще се проведат присъствено в училищата, а от изпитните конспекти няма да отпада учебен материал, заяви във Велико Търново министърът на образованието в оставка Красимир Вълчев, цитиран от БНР. Той допълни, че изпитите могат да бъдат проведени при спазването на всички епидемични условия. „Учениците ще бъдат между 8 и 13 в зала в зависимост от големината на класните стаи, така че да има отстояние между тях на метър и половина, ще влизат от колкото се може повече входове“, заяви той. Що се отнася до съдържанието на конспектите Вълчев беше карегоричен, че „няма тематично изоставане от предходни години“.
Красимир Вълчев обяви още, че учебната година ще приключи присъствено, като тя ще се удължи за част от децата от 1 до 6 клас. „Тези 303 училища, които избраха през декември месец да не учат, да провеждат проектни дейности, сега ще учат през юни месец, а останалите ще предложат занимания по интереси. Вероятно повече ученици ще бъдат на така нареченото компенсаторно обучение – това е допълнителното обучение за преодоляване на образователни трудности“, посочи министърът в оставка.
„Има основание до края на учебната година всички ученици да се завърнат присъствено в класните стаи, ако ситуацията с COVID-19 продължи да се подобрява“, заяви още Красимир Вълчев, цитиран от БНТ. По думите му това решение ще трябва обаче да бъде взето по преценка на бъдещия служебен кабинет.

Подобни новини

Back to top button