Здраве

С нови мероприятия продължават дейностите в Световна година на медицинската сестра и акушерката

Под наслов „Нуждаем се от здравни грижи и утре“ продължават инициативите в кампанията, свързана с промотиране на професиите „Медицинска сестра“ и „Акушерка“, съобщават от Медицинския университет в Плевен. Началото на Кампанията бе поставено през 2020 година, която беше обявена от СЗО като Световна година на медицинската сестра и акушерката, но непредвидените ограничения заради настъпилата епидемична обстановка осуетиха навременното й приключване.
В навечерието на 12 май – Международен ден на професионалистите по здравни грижи, на 11 май 2021 година от 10 до 18 часа ще бъде направен рекламен пункт на площад „Свобода“ срещу МОЛ „Плевен“. При спазване на противоепидемичните мерки, по часови график, ще бъдат поканени младежи и ученици от 9 до 12 клас от гимназиите в Плевен и региона. На рекламния щанд учениците ще получат календари и калъфки с логото на инициативата, апарати за измерване на артериално налягане и други. Млади медицински сестри, акушерки и студенти от Асоциацията на студентите-медици в България от Медицинския университет, който е основен партньор в инициативата, ще представят ключовата роля на професиите „Медицинска сестра“ и „Акушерка“.
Мероприятието ще се осъществи със съдействие на кмета на град Плевен Георг Спартански. Въпреки тревожната статистика в световен мащаб относно острия дефицит на медицински специалисти, инициативният комитет в състав д-р Калин Поповски, Петя Василева, Атанас Балабанов, Бисер Божиков, Катя Христова, Ивайла Петкова и Павлинка Микова оптимистично вярва, че обществеността осъзнава критично важната роля на тези специалисти и че ще бъдат предприети бързи мерки за инвестиране на повече средства в тях.
В празничния 12 май в 11:30 часа на ул. “Панайот Волов“ ще се състои официалното откриване на първата регистрирана „Амбулатория за групова сестринска практика“ в България – „Медикс стар“. Индивидуалната практика на медицински специалисти стана възможна след въведените законодателни промени през последните години.

Подобни новини

Back to top button