Политика

Иванка Гелова ще е временно изпълняващ длъжността кмет на Буковлък до избора на титуляр

Иванка Костова Гелова, която е специалист ЕСГРАОН в кметство Буковлък, ще бъде временно изпълняващ длъжността кмет на кметството за срок до полагането на клетва от новоизбрания кмет за населеното място. Общинският съвет в Плевен гласува решението на проведеното в понеделник, 10 май 2021 година, извънредно заседание, чиито дневен ред включваше една единствена точка – избор на ВрИД кмет на кметство Буковлък. До избора се стигна след кончината на дългогодишния кмет на Буковлък Росен Русанов. В памет на Росен Русанов съветниците започнаха заседанието си с минута мълчание.
„Росен Русанов беше един от най-успешните кметове на Буковлък и всички ние винаги ще свързваме името на селото с неговото име. За съжаление Росен вече не е сред нас“, заяви в началото на заседанието председателят на Общинския съвет Мартин Митев. За временно изпълняващ длъжността кмет на населеното място той предложи Иванка Гелова, като посочи, че тя дългогодишен служител в кметството, била е ВрИД на селото по време на местните избори 2015 и 2019 година. „Гелова е човек, който знае добре за какво става дума“, обобщи Мартин Митев. Предложените му получи единодушната подкрепа на общинските съветници в залата.
Съгласно чл.42, ал.1, т.13 от Закона за местното самоуправление и местната администрация, пълномощията на кметовете се прекратяват предсрочно при смърт. В случая се прилага разпоредбата на чл.42, ал.6 от същия закон, която гласи: „Когато пълномощията на кмет са прекратени предсрочно, Общинският съвет избира временно изпълняващ длъжността кмет за срок до полагане на клетва от новоизбрания кмет.“

Подобни новини

Back to top button