Бедствия и аварииБизнесЗемеделие

Над 17 млн. лева получиха земеделските стопани, пострадали от природни бедствия

Държавен фонд „Земеделие“ (ДФЗ) преведе 17 735 482,95 лв. на 708 земеделски стопани, подали заявление до 26.09.2023 г. по схемата на държавна помощ „Помощ за компенсиране на щетите по земеделските култури, причинени от неблагоприятни климатични условия, които могат да бъдат приравнени на природни бедствия“.

Припомняме, че с решение на УС на ДФЗ земеделските стопани, подали заявление до 26.09.2023 г. по държавната помощ и след обработването на заявленията, могат да получат подпомагане до 3 работни дни.

Промяната в срока за изплащане помощта е във връзка с поетия ангажимент на 20.09.2023 г. с Меморандума между Министерски съвет, Министерство на земеделието и храните, Министерство на финансите и Инициативният комитет за провеждане на общонационален земеделски протест.

За останалите земеделски стопани, срокът за подаване на заявление е както утвърдения до сега – до 06.10.2023 г., като те следва да получат плащането на помощта след обработка на заявленията до 27 октомври 2023 г.

Размерът на помощта за 2023 г. е 22 100 000 лв.

На подпомагане подлежат земеделски производители, които притежават констативни протоколи за 100% пропаднали площи за щети, причинени от неблагоприятни климатични условия, които могат да бъдат приравнени на природни бедствия до края на месец юли 2023 г.

Отпуснатите средства се разпределят при следния интензитет от производствените разходи по култури:

– до 80 % от действителните разходи за отглеждане на плодове и зеленчуци (бадеми, кайсии, сливи, орехи, праскови, вишни, дюли, ябълки, круши, череши, лешници, картофи, копър, дини, пипер (на открито), домати (на открито), ягоди);

– до 40 % от действителните разходи за отглеждане на зърнено-житни и маслодайни, с изключение на рапица: (пшеница, ечемик (зимен), царевица и слънчоглед). Помощта се изчислява на база определени от Министерство на земеделието и храните (МЗХ) ставки, съобразно посочения интензитет от производствените разходи по култури.

Подобни новини

Back to top button