Полиция

Акция за опасни шофьори на товарни автомобили и автобуси в рамките на операция на ROADPOL

От понеделник, 10 май, до неделя, 16 май 2021 година, ще има засилени проверки на товарните автомобили и автобусите. Операцията се провежда на територията на цялата страна, както и във всички страни-членки на Европейската мрежа на службите на Пътна полиция (ROADPOL). У нас в проверките ще участват, освен екипи на Пътна полиция, и от Изпълнителна агенция “Автомобилна администрация”.
Основната причина за провеждането на полицейските операции за контрол на товарните автомобили и автобусите се основава на факта, че при възникване на тежко пътнотранспортно произшествие (ТПТП) с участието на товарни автомобили и автобуси, последиците и броят на загиналите и ранените е значително по-голям в сравнение с други пътни инциденти. В календара на ROADPOL подобни операции се провеждат 4 пъти в годината. За 2021 година първата бе проведена в края на зимата – от 8 до 4 февруари. Предстоят още две аналогични операции, като едната е заложена в средата на лятото, а другата – в началото на есента.
Най-честите нарушения, които са установени при проверки от този тип, са неспазване на времето за почивка от водачите, неспазване на скоростните режими, употребата на алкохол и упойващи вещества, превоз на необезопасени товари, както и претоварването на автомобилите.

Подобни новини

Back to top button