Общинска и държавна администрацияУслуги

Да спре терорът от НАП над малките фирми е сред първите задачи на новия шеф на НАП

Служебният министър на финансите Асен Василев е наредил на новия директор на Националната агенция на приходите (НАП) Румен Спецов (на снимката вдясно) да спре терора над малките данъкоплатци, като фокусът на проверките станат големите данъкоплатци. Това съобщи лично Асен Василев на пресконференцията, на която представи екипа си. Фокусът на тематични проверки ще падне върху фирмите с големи касови наличности, както и върху тези, които потребяват държавен ресурс.
Посочвайки, че мотивът за махането на досегашният шеф на НАП Галя Димитрова е системно неизпълнение на служебните задължения, финансовият служебен министър изрази учудването си, че Димитрова не е била сменена по-рано. И даде примери със скандала с изтичането на личните данни от НАП на над 6 млн. българи, ниската събираемост на ревизионните актове – едва 55%, и ниската им потвърждаемост – 66 на сто.
Асен Василев се позова на решение от 11 май на Върховния административен съд, с което е потвърдено решението на по-ниските инстанции, че НАП е проявила неправомерна безотговорност към защитата на личните данни, което предопределя хода на всички дела по казуса срещу приходната агенция. „За момента претендираните сумите са малки, но има още много дела, които не са приключили“, каза Василев.
Асен Василев съобщи, че освен директора на НАП е сменен и директорът на митниците Георги Костов. Новият директор Павел Тонев (на снимката вляво) има 20 години стаж в системата на митниците, като е минал през всички нива. Министърът посочи, че въпреки взетите мерки след доклад на ОЛАФ българските митници все още не отговарят на критериите на Европейския съюз и заради това България ще трябва да възстанови 55 млн. евро в европейския бюджет.

Подобни новини

Back to top button