История

Историческият музей с две интересни изложби в Европейската нощ на музеите

С две интересни изложби – „Историческият път на българите католици,част от Никополската епархия“ и „С духа на ботевци“, Регионалният исторически музей в Плевен посрещна тази година посетителите си в Европейската нощ на музеите. Сред посетителите и на двете експозиции бяха председателят на Общинския съвет Мартин Митев и Петя Василева – зам.- председател на местния парламент и председател на Постоянната комисия по „Култура, вероизповедания и международна дейност“.
Изложбата „Историческият път на българите католици, част от Никополската епархия“ представя над 150 експоната – вещи, снимки и документи от фондовете на РИМ – Плевен и РИМ – Русе и материали от теренни проучвания. Хронологическият период на проекта обхваща 17 – 20 век. Концепцията на проекта е да бъде разказано за историческото развитие на българите католици в Северна България. Сред интересните експонати, показани в изложбата, са литургичните одежди на Блажения Евгени Босилков, негова докторска дисертация и Папската була за провъзгласяването му за Никополски епископ. Друг интересен експонат е сребърен комплект прибори за първо причастие, който е бил собственост на царица Йоана. Те са предоставени от енорийския свещеник в Белене отец Паоло Кортези, който лично присъства на откриването на експозицията в Плевен. Част от изложбата са и фототабла със снимки, илюстриращи живота в селищата, населявани от българи католици.


Втората експозиция – „С духа на ботевци“, е посветена на 145 години от Априлското въстание, 185 години от рождението на Хаджи Бенчо Николов (1836-1876) и 170 години от рождението на Прокопи Попалексиев Дянков (1851-1927). Изключително интересен експонат е пожълтял лист от стар тефтер – възванието за обявяването на Априлското въстание, изпратено от Панагюрище с дата 22 април 1876 г. и подписано от Георги Бенковски. Това е едно от кървавите писма, които Бенковски изпраща до всички революционни окръзи и единственото запазено до днес. Друг акцент в изложбата е една от сабите на Христо Ботев, пазена дълги години в Черепишкия манастир и предоставена по-късно на Врачанския музей. Показани са и фотокопия на писма на Ботев, камата на Прокопи Дянков, както и копие на камата на знаменосеца на Ботевата чета. Документално изложбата е обогатена с архива на Никола Обретенов, може да се види още знамето на Ботевата чета и четническа униформа. Част от изложбата е и макет на кораба Радецки.
Нощ в музея в РИМ – Плевен и тази година включваше и Музикален спектакъл в парка на музея с участието на Общински хор „Гена Димитрова“ с диригент Анелия Дечева.  

Подобни новини

Back to top button