Общинска и държавна администрацияСтранатаУслуги

Годишната декларация за облагане на доходите за 2020 г. е публикувана в интернет страницата на НАП

Годишната декларация за облагане на доходите с баркод вече е публикувана на интернет страницата на НАП –www.nap.bg.
Формулярът с баркод изчислява автоматично дължимия данък след попълване на информация за получените доходи, внесените осигурителни вноски, ползваните облекчения, напомнят от НАП. Електронната декларация трябва да се изтегли на компютър от интернет страницата на Агенцията, на адрес: https://nra.bg/page?id=384 и да се попълни „офлайн“. Подаването на декларация с баркод гарантира на клиентите на администрацията, че няма да допуснат технически грешки, тъй като дължимият данък се изчислява автоматично след попълване на приложенията за различните видове доход. Подаването на декларацията с баркод става чрез изпращане по пощата или на място в някои пощенски станции, където директно ще бъде издаден входящ номер. Декларацията може да се подаде и лично в офис на НАП.
Доходите си за 2020 година трябва да декларират всички граждани, които са получили доходи по извънтрудови правоотношения. Срокът за деклариране е 30 април, но тъй като е почивен ден, крайният срок за обявяване на доходите е 5 май. Работилите по граждански договор през 2020 година подават годишна декларация, независимо от размера на получените хонорари или възнаграждения. Годишна данъчна декларация подават земеделските стопани и лицата, които през миналата година са получили доходи от наем, доброволно осигуряване или застраховане, дивиденти и ликвидационни дялове от източник в чужбина.
От НАП напомнят още, че чуждестранните физически лица, които през предходната година са получили доходи, подлежащи на облагане с данък върху общата годишна данъчна основа от източник в България, също трябва да ги декларират. 
Повече информация за декларирането и плащането на данъци, гражданите могат да  намерят на сайта на НАП www.nap.bg. Консултации може да се правят и националния телефон на приходната агенция 0700 18 700.

Подобни новини

Back to top button