Образование

Свещеници с икона на Кирил и Методий и духов оркестър поведоха шествието на 24 май

С празнично шествие, цветя и хорово изпълнение на химна „Върви, народе възродени”, Плевен отбеляза един от най-светлите дни в празничния календар – 24 май, Ден на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност!
Денят започна с традиционно празнично шествие в 10:30 часа от пл. „Стефан Стамболов“ пред Драматично-куклен театър „Иван Радоев“. Начело застанаха свещеници с иконата на Кирил и Методий и Духовия оркестър на Плевен.
Шествието с ученици, учители, студенти, с хора на словото и изкуството премина през централната пешеходна зона до барелефа на светите братя на едноименната улица, където се проведе и тържественият ритуал с празничен молебен и поздравление за празника от кмета на Общината Георг Спартански. От името на Общинския съвет в Плевен в честването участваха председателят на местния парламент Мартин Митев, зам.- председателите Петя Василева и Пепо Петков, общински съветници от различните групи. В знак на признателност пред делото на светите братя Кирил и Методий, всички засвидетелстваха своята почит с поднасяне на венци и цветя пред мраморния барелеф, дело на плевенския скулптор Димитър Цонков.

След ритуала, на централния площад „Възраждане“ по традиция прозвуча химна „Върви, народе възродени” в хоровото изпълнение на плевенски хорови формации.
За празничния 24 май пред Военния клуб в града е открита и Алея на книгата.

Подобни новини

Back to top button