Водещи новиниЗабавления

Плевенчанката Венелина Вънова започва производство на пъзел с Панорамата

Една отколешна голяма идея е напът да се сбъдне! Плевенчанката Венелина Вънова е намерила български производител, който да изработва стандартни пъзели от 1 000 части с български пейзажи. Първият, естествено, ще е с панорама „Плевенска епопея 1877 г.”.
Венелина се прочу през 2010 г., когато за 66 дни сама нареди най-големия към онзи момент пъзел в света, от 24 000 части. За съжаление от Гинес не признаха рекорда й, под предлог, че вече имало по-голям пъзел, макар че той не беше в продажба. Това само амбицира Венелина Вънова и тя при първа възможност закупи новия гигант от 32 000 части, като този път го нареди с приятели. Ентусиастката организираше всяка събота състезания за деца за редене на пъзели в пицарията си „Сеньорина”. А няколкото състезания за възрастни, проведени от нея, преминаха при голям успех и с участие на пъзелоредачи от цяла България, които специално пътуваха до Плевен. Благодарение на Венелина първото национално състезание по редене на пъзели беше в Плевен, а не в София.
Тя е абсолютен експерт по пъзелите и следи всички новости и тенденции. Радва се на пъзелите с български пейзажи, които се появиха преди няколко години и по информация от търговци се радват на успех. Но те се произвеждат в чужбина. В Хасково пък има голям интерес към техния пъзел от 500 части с най-голямата статуя на Богородица. Ето защо плевенчанката отдавна търси съмишленици, с които да започне производство на български пъзели с родни сюжети. При това не детски, а с 1 000 части. И защо да не е с Панорамата?
Случайно открива българско издателство, което печата пъзели, макар и с доста по-малки размери и веднага ги търси за контакт. Впечатлени от способностите на Венелина и от пъзелотеката й в ресторант „Лежерно” в София, който държи със съпруга си Пламен Вънов, те приемат предизвикателството да произвеждат първия изцяло български голям пъзел.
Венелина пуска производството за своя сметка, без странична помощ, проект или грант. Нейните пъзели ще носят името „Вретено“. „Искахме нещо чисто българско, и макар да няма общо с реденето на пъзели, думата е свързана с умение, което носи българския дух”, обяснява избора си Венелина.
Пръв помощник в начинанието е дъщеря й Снежи, която се занимава професионално с фотография и ще се грижи за дизайна.
Освен Панорамата, на пъзел с 1 000 части ще грейне морски пейзаж от Ахтопол. Размерът на пъзелите е класически – 50 на 70 см, а за ахтополския Венелина подчертава, че е за напреднали, защото е с много море и с небе почти без облаци, което го прави доста труден за редене.
Хилядникът с Панорамата ще се разпространява от Snowygift, в панорама „Плевенска епопея 1877”, може би и в Туристическия информационен център, както и в София от заведението на семейството.

Пълната с идеи плевенчанка споделя още, че в „Лежерно” всеки може да отиде и да реди пъзел, а след появата на новата българска серия „Вретено“ желаещите ще могат да вземат пъзел за вкъщи и да го връщат нареден.
„Ще правим и състезания с новите пъзели. Предвиждане да произведем Панорамата в 60, 200 и 500 части”, изрежда още Венелина Вънова.
На нас ни остава само да й пожелаем успех.

Подобни новини

Back to top button