Водещи новиниПолитикаСтраната

Експеримент показа, че гласуването с машина отнема по-малко от минута

75 избиратели са гласували машинно за един час, показват резултатите от експериментален тест, проведен в четвъртък, 27 май 2021 година от Централната избирателна комисия. Целта му бе да се разбере дали наличните към момента машини за гласуване са достатъчни, за да се осъществят безпроблемно изборите на 11 юли. Участниците – предимно служители на ЦИК и НС, гласуваха за първи път машинно. Част от тях гласуваха преференциално и с промяна на вота. Предстои резултатът да бъде анализиран, заедно с предстоящи експериментални гласувания – в неделя в Доброславци и след това в Сливница. Цветозар Томов определи резултатът от експеримента, като “умерено оптимистичен. Експериментът в село Доброславци ще започне в неделя и ще продължи докато се наберат 100 гласували. “Да не бързаме, защото това са градски избиратели с висок образователен статус. В следващите експерименти ще проверим и хора с по-малък опит с електронни устройства”, каза Томов.
Вървим към това в секциите, в които са гласували над 450-500 човека на миналите избори, да бъдат поставени две устройства, посочи говорителят на ЦИК Росица Матева.
Стана ясно, че в парламентарните избори ще се включат 18 партии и 9 коалиции. Една партия – Национално движение „Единство”, е била заличена поради недостатъчен брой подписи. Оказало се, че в подписката на „Единство” има 364 подписи на покойници.

Подобни новини

Back to top button