Религия

Митрополит Григорий благослови строеж на нов храм в село Изгрев

Великотърновският митрополит Григорий  освети днес основите, направи първа копка и благослови построяването на храм „Св. пророк  Илия” в село Изгрев.
Великотърновска епархия има 24 общини, но един от кметовете с най-животрептящо желание навсякъде да помогнат, това е кметът на община Левски – Любка Александрова, отбеляза митрополит Григорий и изказа сърдечна благодарност за сътрудничеството, разбирането и взаимодействието и с кмета на с. Изгрев – Маргарит Иларионов „за радостта да положим основите на нов храм“.
Хората трябва да имат молитвен дом в тези времена, дом за утеха, за вяра и защита, докато големият храм „Св.Прокопий” бъде възстановен, подчерта митрополит Григорий и благослови всички, допринесли това да се случи.
Църквата „Св.Прокопий” в с.Изгрев  е културен паметник с местно значение във великотърновска епархия и се очаква възстановяването и.
Кметът на Община Левски – Любка Александрова като кръстница произнесе името на новият храм – Свети пророк Илия, което е желанието на хората в селото.
Госпожа Александрова с  радост отбеляза факта, че това се случва с желанието на цялото село. „Аз имам щастието да завършим огромното дело, което хората на Изгрев години мечтаха и към което стъпка по стъпка вървяха. Тук е г-жа Румяна Симеонова, тук е сега действащия кмет Маргарит Иларионов и мисля, че всеки един от кметовете назад във времето с нещо допринесе, с желанието си, с обединяването на усилията”.
Да помага Господ храмът бързо да бъде построен, защото „село Изгрев е гладно за вяра“, добави г-жа Александрова, чиито корени са от село Изгрев.
Основополагането на новия храм днес, на 27 май  е повод за нов празник в календара на село Изгрев, отбеляза тя.
В ритуала, извършен от митрополит Григорий  участва и Архиерейският наместник и духовен надзорник на епархията, отец Руслан.
Община Левски финансира с 30 хил.лв. стартирането на строежа  на храм „ Св. пророк Илия”.

Подобни новини

Back to top button