Водещи новиниИзбориПолитикаСтраната

Малко над 15 милиона лева ще струват изборите заедно с доставката на още 1500 машини

Пред БНТ председателят на Централната избирателна комисия Камелия Нейкова посочи, че изборите на 11 юли, заедно с доставката на още 1500 машини, ще струват около 15 милиона и 750 хиляди лева. Стана ясно още, че вече доставените машини все още са собственост на доставчика, защото цената за тях от 43 млн. и 200 000 все още не е платена. Плащане ще има само при условие, че работата на фирмата бъде приета, категорична бе Нейкова.
Около 700 избирателни секции в страната трябва да бъдат с най-малко две машини за изборите на 11 юли. Тепърва ще се направят точните изчисления колко машини ще обезпечат безпроблемно гласуване. Експеримент на ЦИК показа колко време е необходимо за това. За да могат да бъдат обективни резултатите, ще бъдат направени още два такива – в неделя в Доброславци, а в началото на следващата седмица – в община Сливница. „Когато се проведат и трите експеримента, ще направим по пълен анализ“, уточни шефът на ЦИК.
Очаква се в началото на юни да има възможност за подаване на заявление за гласуване по настоящ адрес през интернет страницата на главна дирекция ГРАО, без да се изисква електронен подпис от избирателите, каза още Камелия Нейкова. Според нея „Това ще улесни доста хора. Досега общинските администрации представяха такава възможност през техните страници, но се изискваше електронен подпис или трябваше да се ходи на място в общините“.

Подобни новини

Back to top button