Изкуство

Националното училище по изкуствата „Панайот Пипков“ отпразнува своята 60-годишнина

С празничен концерт под мотото „С изкуството в сърцата“ на сцената на Драматично-кукления театър „Иван Радоев“, Националното училище по изкуствата „Панайот Пипков“ в Плевен отпразнува своята 60-годишнина. Юбилейната вечер премина с много музика и настроение при строго спазване на противоепидемичните мерки, поради което част от местата в залата трябваше да останат празни.
Събитието събра десетки приятели и гости, сред тях много бивши и настоящи ученици и преподаватели в училището. Изпратени бяха много поздравителни адреси и цветя. От името на Общински съвет – Плевен, на юбилейния концерт присъства Петя Василева – зам.- председател на местния парламент и председател на Постоянната комисия по „Култура, вероизповедания и международна дейност“. Г-жа Василева е и председател на Училищното настоятелство. Поздравителен адрес изпрати председателят на Общинския съвет Мартин Митев. В него се казва: „От създаването си до днес НУИ “Панайот Пипков” с гордост носи името на своя патрон и дава своя принос за творческото развитие на даровитите деца на Плевен. Благодарение на високия професионализъм на преподавателите и таланта, старанието и творческите амбиции на учениците, Плевенската музикална школа утвърждава своя авторитет на родните и световни сцени! Гордеем се с Вас и Вашия талант и сме благодарни, че училището Ви е част от Плевен. Напълно заслужено то е една от музикалните емблеми на нашия град!“. „По случай юбилея Ви пожелавам от сърце преди всичко здраве, вдъхновение, професионална удовлетвореност и още много творчески успехи, за да продължавате да бъдете посланиците на едно от най-обичаните изкуства – музиката!“, завършва поздравлението.
Поздравление от името на Община Плевен отправи Милен Яков – временно изпълняващ длъжността кмет на Общината.

На сцената на плевенския театър се представиха талантливи ученици от всички школи на НУИ „Панайот Пипков“. Връчени бяха и много награди:
„Златна лира“ от Съюза на българските музикални и танцови дейци получи дългогодишният преподавател по пиано Антоанета Воденичарова. От името на Съюза отличието връчи зам.-председателят на творческата организация проф. д-р Ростислав Йовчев.
В Плевен бе и председателят на Съюза Станислав Почекански. Той връчи най-високото отличие – „Кристално огърлие“, на директора на училището Румен Тодоров. Наградата е за изключителен принос в развитието на българската музикална култура и 60-годишнината на учебното заведение.
От името на министъра на културата проф. Велислав Минеков грамота за принос в развитието на българската култура и образование и по случай юбилея поднесе Борислава Танева – зам.-министър на културата.
Проявите, посветена на юбилейната годишнина на НУИ „Панайот Пипков“, продължават и в следващите дни.

Подобни новини

Back to top button