ЗдравеПроблемиСтраната

Дали ще избегнем хаоса при (отложеното) въвеждане на електронните рецепти

От 1 юни лекарствата, финансирани напълно или частично от Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) ще се отпускат в аптеките само с електронна рецепта. Издадените до 1 юни хартиени рецепти обаче ще продължат да се изпълняват от аптеките докато са валидни.
За лекарствата на свободния пазар, които пациентите сами купуват, е предвидено да се предписват както на електронни, така и на хартиени рецепти. Последните поправки в Наредбата за условията и реда за предписване и отпускане на лекарствени продукти, в които това е залегнало, обаче, предстои да се обнародват в Държавен вестник и поради това за хартиените рецепти до последно има неяснота.
Какво се променя за пациентите от утре, докога ще важат вече издадените им хартиени рецепти за лекарствата по НЗОК и тези на свободния пазар. Mediapool потърси отговорите от магистър-фармацевт Димитър Маринов, зам.-председател на Столичната фармацевтична колегия.
Маринов обясни, че все още се очаква обнародването на последните промени в наредбата в Държавен вестник. Така възникват две хипотези:
– Ако те бъдат обнародвани утре, както са предложени, то от 1 юни електронните предписания стават задължителни за лекарствата по линия на НЗОК, докато за тези на свободния пазар ще важат и хартиените рецепти
– Ако поправките не бъдат обнародвани утре и закъснеят, то електронните предписания ще бъдат задължителни за всички лекарства, които се назначават на и след 1 юни и съответно издадените на и след 1 юни хартиени рецепти няма да са валидни.
От Министерството на здравеопазването казаха, че наредбата е изпратена за публикуване в Държавен вестник, но в публикуваното в понеделник съдържание на официалния раздел на броя на вестника от 1 юни тя не фигурира. При забавяне на обнародването й с няколко дни може отново да се стигне до напрежение и връщане на хартиени рецепти от аптеките
До ситуация със забавяне обнародването на наредбата със 7 дни вече се стигна по-рано този месец при предходната отсрочка, която беше дадена за задължителните електронни рецепти. Това доведе до хаос и напрежение в системата, тъй като след 1 май аптеките нормативно нямаха право да изпълняват хартиени рецепти, а лекарите продължаваха да ги предписват заради очакваната отсрочка.
Хартиените рецепти, издадени до 31.05.2021 г., ще важат през целия период на тяхната давност.
За лекарствата по НЗОК има едномесечни рецепти (бланка 5) и тримесечни рецепти (бланка 5А), които съдържат 3 отрязъка: А, B и C и които лекарят издава за 3 месеца, а пациентът ходи да си получава лекарствата в аптеката всеки месец. Всички хартиени рецепти, издадени до днес, ще продължат да се изпълняват в следващите 1-3 месеца в зависимост от срока им на валидност“, посочва Маринов.
При бялата рецепта за лекарствата на свободния пазар максималният й срок на действие е 6 месеца. Ако лекарят например предпише еналаприл – популярен продукт за кръвно 2 пъти на ден по 1 таблетка, пациентът може да си вземе 1 опаковка с 30 таблетки, която ще му стигне за 2 седмици. Като минат 2 седмици, пак отива и пак изпълнява същата рецепта и така в продължение до 6 месеца“, обяснява Маринов.
Ако лекарят обаче е изписал на бяла рецепта антибиотик, той по презумпция е за еднократна употреба, тоест пациентът купува 1 или 2 опаковки, колкото е предписанието и не може рецептата да се изпълнява след това.
Ако е предписано болкоупокояващо, стероиден продукт, пак зависи от продукта: има такива, които са за продължителен прием и такива за кратък курс на лечение, разяснява фармацевтът.
Максималният срок на белите рецепти обаче е 6 месеца. Т.е. изписаните днес, 31 май, хартиени рецепти, ще важат най-много до края на ноември. След 1 юни хартиени рецепти ще могат да се изписват само за лекарства на свободна продажба и сроковете на валидност са същите.
На електронна рецепта могат да бъдат предписвани и лекарства на свободна продажба, т.е. такива, за които не е нужна рецепта: като аспирин, аналгин и т.н. Така лекарят може на едно електронно предписание да включи както продукти със задължително лекарско предписание, така и такива, за които то не е нужно.
Фармацевтите са за преминаване към изцяло е-рецепти.
Здравният министър в служебното правителство д-р Стойчо Кацаров реши да остави хартиените рецепти като алтернатива на електронните</a> за лекарствата на свободния пазар, за да не се стигне до ситуация пациенти да не могат да си получат предпасаните от лекар медикаменти. Причината е, че някои лекари в болници и такива, които не работят с НЗОК, нямат необходимия софтуер за изъплението на е-рецепти въпреки многократно отлагания срок за въвеждането им.

Източник: Медиапул

Подобни новини

Back to top button