ИзбориПолитикаСтраната

При гласуване с машина в Доброславци мъжете са с близо 30% по-бавни от жените

Значителни са разликите между тестовото гласуване с машини, проведено в сградата на Народното събрание на 27 май, и вторият подобен експеримент в софийското село Доброславци на 30 май, пише segabg.com.
При първия тест участваха предимно парламентарни служители, a резултатът беше 75 гласували на устройството за един час, тоест, по-малко от минута на човек. „Скоростта“ в Доброславци обаче е паднала съществено – 36 избиратели на час, гласували средно за минута и 13 секунди.
От доклада на члена на ЦИК Цветозар Томов, който организира гласуването в Доброславци се посочва, че в него са участвали 41 мъже и 53 жени. На най-бавно гласувалия му е отнело 4 минути и 11 секунди. Най-бързо се е справил младеж – за 16 секунди. Времето между двама гласуващи, при което машината стои празна е между 20 и 26 секунди.
Най-младите – от 18 до 29 години, се справят за минута и 7 секунди от получаването на смарткартата за машината до връщането й. Най-малко е времето при хората на възраст от 30 до 39 години – 49 секунди. Избирателите в групата от 40 до 49 г. гласуват за минута и 12 секунди, а тези от 50 до 59 г. – за минута и 6 секунди. Във всички възрастови групи под 60 години времето е относително равномерно. При избирателите от 60 години нагоре времето се удължава средно до минута и 36 секунди.
Най-бързи са висшистите – минута и 1 секунда. Следват среднистите с минута и 17 секунди. При хората с по-ниско от средното образование времето за гласуване рязко скача до 2 минути и 12 секунди.
При избирателите, които са се изправяли и преди пред машините, времето за гласуване слиза на 1 минута, докато при онези, за които устройствата са нещо ново, е минута и 18 секунди. Около 20 човека в Доброславци са поискали да гласуват повторно и времето им рязко е спаднало с между 20 и 26 секунди.
Мъжете (средно минута и 26 секунди) са по-бавни от жените (средно минута и 3 секунди).
В интернет могат да бъдат открити два симулатора на машинна гласуване. Единият е разработен от екипа на „Ти броиш” – https://tibroish.bg/ti-glasuvash
„В момента е налична бета версия, подходяща за компютър, а до 3 дни ще са налични и приложения за смартфон и таблет”, обяви Ивайло Мирчев от „Демократична България”.
Другият е създаден от Боби Гидулски – http://vote.bss.design/. Но при него се симулира само част от процеса на гласуване.

Подобни новини

Back to top button