ИсторияЛичности

Плевен се поклони пред подвига на Ботев и загиналите за свободата на България

С поднасяне на цветя, минута мълчание и вой на сирени Плевен почете 2 юни – Деня на Ботев и на загиналите за свободата и независимостта на България. Възпоменателната церемония по повод 145-годишнина от гибелта на поета революционер се състоя пред паметника му на едноименния булевард в града от 11:30 часа в присъствието на десетки признателни плевенчани.
Свята признателност засвидетелстваха представители на държавната и местна власт, сред тях и представители на Общинския съвет в Плевен в лицето на председателя Мартин Митев и общински съветници. Пред паметника бяха кметът на Община Плевен Георг Спартански и екипът му, представители на институции, политически партии, обществени организации, деца от училищата „Христо Ботев“ и „Патриарх Евтимий“, много родители с децата си. Традиционно в честването се включиха и военнослужещи от Плевенския гарнизон.


Свещеници от плевенски храмове отслужиха панихида, децата от хор „Звъника“ с диригент Ваня Делийска изпълниха възрожденски песни, а Общинският духов оркестър – химна на България. За делото и историческата роля на Ботев говори кметът Георг Спартански.
В знак на признателност пред паметника бяха поднесени венци и цветя. Точно в 12 започна и воя на сирените в знак на почит към героите.

Подобни новини

Back to top button