Здраве

Преболедували остават без COVID сертификат – само PCR тест доказва прекарана инфекция

Омбудсманът Диана Ковачева обяви, че поне 100 000 българи не могат да получат сертификат, въпреки, че са преболедували от COVID-19. Причината – при тях коронавирусната инфекция е установена с положителен бърз антигенен тест. Омбудсманът е получила много жалби от граждани по казуса. Въпреки, че те са били надлежно регистрирани в РЗИ и карантинирани, тези граждани нямат право на евросертификат.
Според заповед на здравния министър сертификат за това, че човек е оздравял след като е бил заразен с коронавирус, се издава само ако болестта е установена с положителен PCR и са минали между 15 и 180 дни от първия положителен PCR-тест. Заповедта съответства на европейския регламент, според който се изисква NAAT тестове за сертификата за преболедували. Такъв вид тест е PCR-тестът.
У нас, а и в много европейски страни, официално за потвърдени случаи на COVID-19 се смятат и доказаните с антигенни тестове. Тези тестове бяха признати в края на миналата година в България и са в масова употреба, защото са бързи и евтини. Те се признават и по границите ни по силата на националните правила, каквито всяка държава има право да въведе. У нас може да се влиза с антигенен тест, доказващ преминало заболяване, като се признават тестове на 16 производителя, според друга заповед на здравния министър.
„Непризнаването на резултатите от бързите антигенни тестове като основание за издаване на сертификат за преболедуване, в рамката на Цифрови COVID сертификати на ЕС, създава предпоставки за неравнопоставеност, нарушава граждански права и е несправедливо“, категорична е омбудсманът. Тя призовава въпросът да се постави на европейско равнище, като освен до нашия министър е писала и до европейския омбудсман и до еврокомисари.

Подобни новини

Back to top button