PR и реклама - НПОНПО

Шестокласничка от ОУ „Цветан Спасов“ с първа награда за стихотворение от конкурс по европроект

Приключи конкурсът за есе, стихотворение и фотоколаж на тема тема „EДИНСТВО в многообразието на ЕВРОПА“ по проект „Единство“ на „Учебна работилница Европа“ – Плевен.
Журито е било сериозно затруднено в оценяването на десетките творби, пристигнали от цяла България. В раздела за есета са получени 27 есета от Бургас, Велико Търново, Варна, Нови Искър, Ловеч, Мездра, Сливен, Плевен, Пловдив, София, Русе, Свиленград, Силистра, Перник, Лом, Кюстендил, с. Стража, Търговищко, с. Ценово, област Русе. Сред наградените няма плевенски адрес.
В раздел стихотворения обаче безапелационната победа е за Мария Рангелова, ученичка в 6 клас в ОУ „Цветан Спасов“ – Плевен.
Възпитаници на училище „Цветан Спасов” участваха масово и в раздела за фотоколажи, за резултатите от който вече ви информирахме.. Тук сред най-добрите е Даниел Карачев от 8 Д клас, удостоен с трето място.
Проект „ЕДИНСТВО“ има за цел да свърже днес, след 30 години обединението и демократичните промени в Източна Европа поколения и граждани от различни държави, с различен социален и обществен произход.
Европа и нейните ценности са богатство: човешко достойнство, свобода и солидарност. Те бяха спечелени с много смелост и ангажираност. Въпросът е как да ги съхраним и запазим единството? В момента тези ценности са застрашени от популизъм, национализъм и расизъм.
Есетата, стиховете и фотоколажите на учениците и младите хора от България показват личната им представа за „EДИНСТВОТО в многообразието на ЕВРОПА“, търсенията, въпросите и мечтите им за настоящето и бъдещето на Европейския съюз.

Ето стихотворението на Мария Рангелова:

Европа за мен

Eвропа за мен е пътечка безкрайна,
по нея аз смело вървя.
А стъпките мои пазят съдбата
на славната наша земя.

Пътечката свързва страната ни родна
със други далечни страни.
На пъстрата карта в атласа изглежда,
че заедно общ дом градим.

Европа за мен е усмивка сърдечна,

огряваща новия ден,
защото в Париж, във Виена и Прага
откривам деца като мен.

Към тях аз протягам приятелски длани,
отключвам незнайни врати.
С усмивката свалям вековни прегради –
споделяме общи мечти.

Европа за мен е древна и млада,
откривам я в мен и във теб.
С усмивка, с надежда, с приятелства нови
изпълнен е всеки мой ден.

Подобни новини

Back to top button