ЗабавленияСтраната

Плевен е сред седемте най-активни общини в Националния конкурс „Нестле за Живей Активно!“

В инициативата „Нестле за Живей Активно!“ на Нестле България през 2020 г. участие взеха общо 22 общини, като 19 от тях се включиха в националния конкурс – Бургас, Белослав, Брегово, Брезник, Девня, Добрич, Дряново, Кнежа, Козлодуй, Мездра, Мизия, Плевен, Велики Преслав, Вълчи Дол, Ардино, Берковица, Ботевград, Смядово, Созопол. От тях в предварителния етап на конкурса бяха избрани 7-те най-активни общини – Добрич, Бургас, Велики Преслав, Плевен, Берковица, Ардино и Брегово. Кандидатите бяха оценявани от жури в състав – Асен Марков, главен секретар на Министерство на младежта и спорта, Мария Яровая, представител на НСОРБ, волейболистът Евгени Иванов-Пушката и неговата съпругата Маруся Иванова, които са дългогодишни посланици на инициативата, Мария Тодорова, юрист на Нестле България. 
На финалния кръг от конкурса на 28 януари 7-те избрани общини ще трябва да представят пред журито своята идея, свързана с активния начин на живот и изграждане на навици за балансирано хранене на населението, която ще реализират с помощта на паричната награда от инициативата. Съществен компонент от решението на журито коя община ще получи голямата награда е добрата аргументация защо проектът е нужен на жителите и какви са ползите от него за насърчаване на здравословния начин на живот. На база на тяхното представяне, журито ще определи общината, която предложи най-добрата идея и обоснове необходимостта от реализирането й. 
Националният конкурс на „Нестле за живей активно!“, насочен към общините, се провежда за втора поредна година. Дори и в условията на COVID-19 инициативата успя да ангажира активното участие на хиляди хора от различни населени места в страната. Нестле България насърчи общините в усилията им да подобряват ежедневието на жителите, давайки пример как дори във времена, в които трябва да се спазва социална дистанция, можем да бъдем активни, оставяйки автомобила или други превозни средства и използвайки времето за разходка. 
Инициативата Нестле за Живей Активно! е дългосрочна и мащабна и има за цел да промотира активния начин на живот и балансираното хранене в България. През последните 15 години инициативата даде възможност на българите да спортуват, да се движат и да се забавляват заедно с едни от най-обичаните спортни звезди. 50 от най-големите спортни звезди на България са били част от нея, сред които Нешка Робева, Йордан Йовчев, Евгени Иванов-Пушката, Йорданка Благоева, Тити Папазов, Сани Жекова, Тервел Пулев, Наско Сираков, Илияна Раева, Мария Гроздева, Тереза Маринова, Симона Пейчева, Армен Назарян, Екатерина Дафовска, Владо Николов, Сесил Каратанчева, Николай Желязков, Николай Гергов, Братан Ценов, Антонина Зетова, Нели Маринова, Страшимира Филипова и много други. 
От старта на „Нестле за Живей Активно!“ през 2006 г. досега, инициативата е излязла от рамките на кампания и се превръща в национално движение. Повече от 450 000 българи са участвали през годините, а над 170 партньори подкрепят посланието за ползите от активен начин на живот. Тази година към добрия пример на „Нестле за Живей Активно!“, в партньорство с Националното сдружение на общините в Република България, се включиха и 22 общини от цяла България, които призоваха своите граждани да станат част кампанията за активен начин на живот и балансирано хранене.

Подобни новини

Back to top button