ПроблемиСтранатаСтроителство

Заради отхвърлен проект АПИ спира изграждането на 4 моста от АМ „Хемус“ в участъка между Угърчин и Каленик

Агенция „Пътна инфраструктура“ (АПИ) разпространи съобщение, че се спира изграждането на четири мостови съоръжения в участък 2 от автомагистрала „Хемус“, на които е установено, че се работи без технически проект. Най-голямото от тях е с дължина около 1000 м. Участък 2 е с дължина 19,2 км. В отсечката са предвидени два пътни възела – п. в. „Угърчин“ при пресичането с път ІІІ-3504 Угърчин – Ловеч и п. в. „Каленик“ при пресичането с път ІІІ-3005 Беглеж – Катунец, съоръжение на р. Каменица, 9 виадукта, надлез и подлез при пътен възел „Угърчин“, селскостопански подлези и надлези, площадка за отдих.
При направена проверка е констатирано, че на 26 май 2021 година на Експертен технико-икономически съвет в АПИ представеният от изпълнителя проект е отхвърлен и е изискано изработването на нов проект. Въпреки това работата по изграждането на 4-те мостови съоръжения е продължила без технически проект, което е в категорично противоречие с нормативната уредба и строителните практики.
Продължава работата на останалите съоръжения и по трасето на участък 2, който е от пътен възел „Дерманци“ до връзката с път ІІІ-3005 Радювене – Катунец, включително и п. в. „Каленик“ (от км 103+060 до км 122+260), на територията на област Ловеч. Очаква се строителните работи на четирите мостови съоръжения да бъде подновена след около 2 месеца, когато трябва да бъдат готови техническите проекти на четирите съоръжения.

Подобни новини

Back to top button