Водещи новиниСвета

Първи случай на индийския вариант на COVID-19 е регистриран у нас, пациентът е в Плевен

Проба на заразен с COVID-19 пациент от Плевен е класифицирана като индийски вариант на коронавируса, информират от БНТ, като цитират Центъра по заразни и паразитни болести.
Пациентът е мъж във възрастовата група между 20 и 30 години от Плевен. В съобщението обаче се уточнява, че той е с право на временно пребиваване в страната. Не е декларирал пътуване в чужбина.
Изследван е в болницата с оплаквания от температура, задух и болки в гърдите. Диагностициран е с COVID-19, но не е хоспитализиран, а е поставен под домашно лечение.
Пробата е секвенирана през май, като анализът не е показал наличие на индийския вариант. При повторен анализ след депозирането й в международната генна банка през месец юни е установено наличие на показателите за варианта „делта“.
НЦЗПБ информира, че през месеците април и май са секвенирани общо 34 проби от област Плевен, при които не е открит друг случай на B.1.617.2 (Делта) вариант.
НЦЗПБ продължава да наблюдава разпространението на COVID-19 в страната с акцент търсене на варианти с ускорено разпространение, променена вирулентност и имуногенност, които са с повишено значение за общественото здраве.
Министерството на здравеопазването призовава гражданите да се ваксинират срещу COVID-19, защото ваксините са единственото средство за предпазване от вариантите на коронавируса. Колкото повече са ваксинираните хора, толкова по-малка е вероятността за следваща вълна в страната.

Подобни новини

Back to top button