ПолитикаСтраната

Партиите с два пъти по-малко пари за медийна реклама

Разходваната сума за медийна реклама в първите десет дни от настоящата кампания за извънредните парламентарни избори на 11 юли е почти два пъти по-малка от средствата, които бяха отделени за същия период за изборите през април – 2 193 858 лв. (без ДДС), показва анализ на Института за развитие на публичната среда (ИРПС).Според експертите това може да се дължи както на намалените средства в партийните каси, така и на не толкова стриктните противоепидемични мерки и възможността за провеждане на кампания на терен.За разлика от кампанията преди два месеца, партията на Цветан Цветанов „Републиканци за България“ и патриотичните формации ВМРО, „Воля“ и НФСБ са в пъти по-скромни в разходите си за реклама – намалението при тях е близо шест пъти.
Прави впечатление, че за разлика от предишни кампании, в тази двете големи търговски национални телевизии – bTV и Нова телевизия, не са предпочитани от политическите субекти. Докато по същото време в кампанията през април, те бяха привлекли почти половината от парите за реклама, в момента в тях са инвестирани около 10% от партийните средства и то само от един политически субект. 
Продължава тенденцията партийните телевизии да са трибуна на собствените си централи и да подписват договори с тях. 
Най-много средства за агитация в медии към момента са отделили трите традиционни формации в страната  – коалицията ГЕРБ-СДС с  264 107 лв., БСП за България, които са похарчили 260 551 лв.  и ДПС  – със 114 490 лв. Така трите формации всъщност са похарчили над 50% от цялата сума, която всички субекти са отделили за медийно отразяване към момента.
Не малко средства са вложили и от патриотичното обединение Български патриоти – ВМРО, Воля и НФСБ – 101 140 лв. Най-вероятно те ще продължат да залагат на реклама и до края на кампанията, за да увеличат шансовете си да влязат в следващото Народно събрание след като на изборите през април не събраха необходимия брой гласове.
В първата една трета от кампанията 5 субекта нямат сключени договори за отразяване. Това са партия МИР, партия „Подем“, партия „Бригада“, „Партия на Зелените“ и „Глас народен“. „Атака“ не е отделила сума за реклама, но пък има договор за безвъзмездно отразяване в партийната си телевизия Алфа.

Кои медии привличат най-много средства?
Най-много средства за първите 10 дни от кампанията е привлякла телевизия Евроком – 237 385 лв. В предишни кампании тя беше предпочитана и за реклама, платена със средствата от медийни пакети. Телевизията също така отново сключва безвъзмездни договори с участниците в кампанията. Към момента такива има със следните партии и коалиции: „Свобода“, БСП за България, „Изправи се! Мутри вън“!, Движение заедно за промяна, „Пряка демокрация“ и „Демократична България“.
На второ място по привлечени средства е обществената БНТ със 162 520 лв., следвана от вестник 24 часа със 111 250 лв.

Подобни новини

Back to top button