Шахмат

Отлично представяне на плевенски дебютанти на Държавните първенства за мъже и жени по шахмат

На 19 и 20 юни 2021 година в Китен се състояха Държавните отборни първенства за мъже и жени по ускорен шах и блиц. Участваха отбори от 21 клуба от България сред които личаха имената и на много гросмайстори и международни майстори. Отлично се представиха отборите на СКШ “Спартак Плевен XXI”. Женският отбор в състав Пламена Андреева, Василена Трайкова, Ева Русева и Вероника Андреева спазиха традицията и отново се класираха в призовата шестица. Отборът се класира на 5-то място по блиц и на 6-то по ускорен шах. Успешен дебют в отбора направи една от най-младите участници в първенството – 16-годишната Ева Русева, постигнала 12 точки от 14 възможни.
Отборът на мъжете също бе с големи амбиции, но за съжаление няколко от титулярните състезатели не можаха да се включат в отбора по здравословни причини. Техните заместници се представиха на ниво. Отборът игра в състав Мартин Дяков, Огнян Миков, Атанас Мърмаров, Явор Тодоров, Петьо Маринов. Приятна изненада за всички участници бе включването на международния майстор по шахмат Иво Донев. От 30 години Иво живее в Австрия, като междувременно става първия българин – Световен шампион по покер. Той използва идването си в България, за да се включи в отбора на СКШ“Спартак Плевен XXI”.

Отборът се класира в средата на таблицата като стана 8-ми на ускорен шах и 12-ти на блиц.
Както в женския отбор, и тук най- младият участник спечели най-много точки. 16-годишният Явор Николов в дебюта си постигна 8,5 точки от 12 възможни .
С участието си СКШ “Спартак Плевен XXI” продължи успешното си представяне в състезанията от спортния календар. Преди месец на Държавните първенства за ветерани женският отбор на плевенския клуб спечели 3 бронзови медала по класически, ускорен шах и блиц, а мъжете влязоха в призовата шестица по ускорен шах и блиц. Само преди седмица Николай Йорданов се класира 3-ти на международния турнир за „Купа Ропотамо.
В следващите три месеца предстоят Държавните индивидуални и отборни първенства за юноши и девойки на които СКШ“Спартак Плевен XXI” ще вземе участие.

Подобни новини

Back to top button