СтранатаУслуги

Обмисля се нова формула за цената на водата

Надявам се да намерим с колегите ми модел за промяна на формулата за цената на водата, която в сегашния си вид не стимулира ВиК дружествата да намаляват течовете и загубите на вода, и дадените от еврофондовете средства, вместо да водят до качествена услуга, дават повод на водните оператори да искат все по-големи повишения на тарифите си. Това заяви министърът на околната среда и водите Асен Личев, който също така се закани да развали далаверата на държавния ВиК холдинг, който според него цяла година от създаването си е свършил много малко работа.
На пресконференция във вторник за свършеното досега като екоминистър Личев разкритикува прилаганото от Комисията за енергийно и водно регулиране ценообразуване на ВиК услугите. Според него то дори стимулира дружествата да имат повече загуби на вода, тъй като делят разходите си върху по-малкото доставени на клиентите количества и така постигат по-голяма цена. Конкретно той се възмути от това, че ВиК Монтана иска поскъпване на водата при положение, че през последните години дружеството е получило 74 млн. лв. безвъзмездно от Предприятието за управление на дейностите по опазването на околната среда (ПУДООС) и Оперативната програма „Околна среда“ и в исканата цена е вкарало и амортизация на придобитите с европари активи.
Според него дотациите на ВиК сектора от страна на държавния и европейския бюджет трябва да имат точно обратния ефект и да водят до намаляване на цените на водата. Затова и ще се мисли за ново ценообразуване, но не изпадна в детайли за намеренията в тази посока.

11 млн. лв. чисти приходи от ДДС върху водната такса
Личев се възмути от това, че ВиК операторите начисляват ДДС върху таксата за водоползване от язовирите, която плащат на държавата в размер на 2 стотинки за кубичен метър. Според него само от това водните дружества получават годишни приходи от 11 млн. лв. и „ги открадват“.
„Смятам да ревизирам далаверата на ВиК холдинга с таксите за водоползване“, закани се още Личев и посочи, че за година от създаването ? мегаструктурата, в която бюджетът наля 1 млрд. лв.. само е покрила стар дълг на ВиК Шумен и е внесла в ПУДООС стари водни такси на дружествата си.
През март стана ясно, че ПУДООС е обявило процедура за безвъзмездно финансиране за ВиК проекти в неясно какъв размер, с доста размити критерии за кандидатстване и едва петдневен срок за подаване на заявления. Не бе посочено колко пари ще се дадат, а само, че става въпрос за средства, платени от държавния ВиК холдинг по стари задължения на водните дружества, които са част от него. По информация на Mediapool сумата е била около 25 млн. лв. Тази процедура бе част от намеренията на предишния министър Емил Димитров да върне обратно във водните дружества събраните им такси за водоползване.

Пари за водни проекти само при спад на течовете
Сега Личев се закани вече ПУДООС да финансира ВиК проекти само с ясни ангажименти за намаляване на загубите на вода и обвързване на плащанията с постигнатите резултати.
Според него не е добър и моделът за управление на ВиК активите, възприет заради усвояването на европейските средства за сектора. „Имаме безпомощни ВиК асоциации, които нямат механизъм за контрол на качеството на предлаганата от дружествата услуга“, коментира служебният екоминистър. По думите му е заблуда, че екоминистерството провежда държавната политика в управлението на водите при положение, че това правят търговските дружества.

Прашасал 17 месеца доклад и сега писане на планове на тъгъдък
Той се възмути още от това, че предишното ръководство на министерството е подписало крайно неясно споразумение със Световната банка (СБ) относно проект, финансиран с 35 млн. лв. от еврофондовете, за планове за управление на водите, в резултат на което тяхното изготвяне закъснява с близо година и половина и България е заплашена от наказателна процедура от Брюксел.
От обясненията на Личев стана ясно, че даденият на Световната банка проект е бил за анализ на недостатъците на старите планове за управление на водите и предотвратяване на наводненията, на чиято база да се изготвят новите изисквани от ЕК планове. Той се срещнал с представителя на СБ за България и му било казано, че докладът е предаден преди повече от година на зам.-министър. На въпрос кой е бил този зам.-министър Личев каза, че „тогава зам.-министрите се сменяха като редосеялка, но е по времето на Нено Димов и имам необосновано предположение, че става въпрос за зам.-министър Атанаска Николова“.
Тепърва ще се анализира докладът на СБ, но от разговора с нейния представител и първичен преглед на случая станало ясно, че в подписания договор няма ясна клауза кой всъщност ще изготви въпросните планове. Така от екоминистерството са твърдяли, че банката трябва да ги изготви, но тя не смята същото.
„Сега нашите експерти на тъгъдък ще правят планове за управление на водите, за да се минимизира опасността от започване на наказателна процедура срещу България.

Още един „изчезнал“ висш чиновник
По думите му случката има и изключително неприятен нюанс с „изчезналата“ директорка на оперативната програма „Околна среда“ Валерия Калчева, която не можел да намери, за да получи достъп до част от първичната документация. „40 дни я търся, за да я уволня“, каза Личев.
Така държавната администрация се сдоби с още един „изчезнал“ чиновник, след като миналата седмица финансовият министър Асен Василев съобщи, че от месец не може да открие директора на Агенция „Държавна финансова инспекция“ Георги Начев, който представил болничен до 17 юни и не можело да бъде открит и на адреса, на който е регистриран по лична карта.

Източник: Медиапул

Подобни новини

Back to top button