СтранатаТранспорт

Най-после БДЖ въвежда електронно издаване на билети във влак

От началото на тази седмица „БДЖ – Пътнически превози” ЕООД въведе експериментално електронно издаване на билети във влак от превозния персонал чрез PDA устройства, информират от пресцентъра на компанията. В момента услугата се извършва пробно с функционалност единствено по направленията София – Враца – Видин и София – Враца – Лом.

По време на тестовия период ще бъдат отстранени всички нередности, свързани с мобилната връзка и други възникнали грешки по време на работата на устройствата. След оптимизиране на неточностите поетапно ще бъде увеличен броя на влаковете и маршрутите, по които ще се предлага тази услуга с повече функционалности и възможност за предлагане на повече търговски оферти. Така клиентите на БДЖ ще могат да се снабдяват с билети за влак за пътуване и с прекачване във възелни гари в цялата страна.

Електронното издаване на билети във влака чрез PDA устройства значително улеснява процеса за превозния персонал, тъй като билета се отпечатва автоматично само с натискането на няколко бутона от менюто на устройството и вече не е необходимо да бъдат попълвани бланки на ръка, което отнема повече време и е свързано с редица неудобства в работата на служителите.

PDA устройствата са свързани централизирано с билетоиздаващата система, което автоматично подобрява отчетността чрез предоставяне на данни в реално време директно в системата за извършените продажби. Чрез устройствата продажбите се извършват съгласно Наредба № Н-18 от 13 декември 2006 г. за регистриране и отчитане на продажби в търговските обекти чрез фискални устройства. Въвеждането на електронно издаване на билети във влак чрез PDA устройства е част от мерките за подобряване и надграждане на функционалностите на билетоиздаващата система и разширяване на интегрираната автоматизирана система, което ще улесни клиентите при закупуване на билети чрез осигуряване на повече възможности и ще подобри отчетността в дружеството.

Подобни новини

Back to top button