НПО

На Еньовден момичета от Победа увиха венец от билки пред читалището

В ранната утрин на Еньовден малките моми от Победа, организирани от Народно читалище „Зора-1990 г.“ нагазиха из росните поляни с нацъфтели ароматни билки, съобщават от читалището. По стар народен обичай нагиздени в празнични премени момичетата от селото тръгнаха да берат билки – еньовче, бял равнец, синя жлъчка, жълт кантарион, мащерка, живовляк, липа, маточина, невен, джоджен, детелина. От събраните билки момичетата увиха Еньовски венец, през който се провряха всички, за да са здрави през годината. От набраните цветя всяко момиче си уви венче. Така всички заедно посрещнаха изгрева с радост, защото знаят, че Слънцето е светлина, а светлината символизира живота и доброто, знанието, божествеността и духовността. Момичетата вярват, че традицията трябва да се пази, но знаят също, че всички тези ароматни и лековити билки са дар от Бога, а не плод на някакви вълшебства и суеверия и затова природата трябва да се пази.
От „77 и половина” билки, набрани преди изгрев слънце на Еньовден, момичетата увиха венец пред читалището и зарадваха своите съграждани. Арката от билки ще остане през целия ден пред сградата на читалище „Зора-1990г.”, за да може всеки жител, който желае да мине през нея и да е здрав през цялата година.

Еньовден е празник в българския народен календар, който се чества на 24 юни всяка година. Според народа, на Еньовден започва далечното начало на зимата – казва се „Еньо си наметнал кожуха да върви за сняг“. Вярва се, че сутринта на празника, когато изгрява, Слънцето „трепти“, „играе“ и който види това, ще бъде здрав през годината. Точно по изгрев, всеки трябва да се обърне с лице към него и през рамо да наблюдава сянката си. Отразява ли се тя цяла, човекът ще бъде здрав през годината, а очертае ли се наполовина – ще боледува. Вярва се, че преди да „тръгне към зима“ слънцето се окъпва във езера, реки и извори и прави водата лековита. После се отърсва и росата, която пада е с особена магическа сила. Затова всеки трябва да се измие преди изгрев в течаща вода или да се отъркаля в росата за здраве. Смята се, че на Еньовден различните треви и билки имат най-голяма лечебна сила, особено на изгрев слънце. Затова е най-добре да се берат рано сутринта преди изгрева на слънцето.

Подобни новини

Back to top button