История

Паметникът на свободата в Градската градина блесна като нов

Първото по рода си основно почистване на Паметника на свободата в Градската градина в Плевен приключи, информира пресцентърът на Община Плевен.
Възстановяването на повърхностния слой на мрамора е извършено от реставратора Вътко Христов. Паметникът беше почистен със специални разтворители на водна основа с различно pH, извършена беше и хидрофобизация, която да предотвратява деструктивните процеси по целостта на паметника, причинени от киселинни дъждове и неблагоприятни атмосферни условия. Работата на Вътко Христов са наблюдавали реставратори от София, за да почерпят опит от богатата му практика с процедурите по почистване на камък.
За това, че паметникът „брадяса“ в „Посредник“ писахме и снимахме още през 2010 година. Добре е, че макар и със закъснение е взето решение за почистването му.
Предстои да бъде почистен основно и паметникът на Васил Левски в Плевен, информират още от Общината. Процедурата ще се осъществи при подходящи метеорологични условия поради спецификата на веществата, с които се работи, и на извършваните дейности.

Подобни новини

Back to top button