Изкуство

Плевен ще е домакин на Шестия фестивал за маримба и ударни инструменти

Плевен ще бъде домакин на Шестия международен фестивал за маримба и ударни инструменти от 1 до 5 юли т.г. Това съобщава Августина Серафимова от организационния комитет на фестивала.
Както и при досегашните издания, за музикалното събитие са привлечени музиканти с европейска слава. Сред тях ще бъдат сопраното Ина Кънчева, перкусионистката Василена Серафимова, която е родом от Плевен и инициатор за организиране на престижния форум. Двете прочути изпълнителки ще се представят на 4 юли като „Дуо самодиви“, с участието на госта Жан-Батист Льоклер от Франция. Очаква се това да бъде един от ярките акценти в програмата на събитието, което ще бъде на открито – в прохладния парк на Регионалния исторически музей.
Не по-малък интерес сред меломаните предизвиква гостуването на млади перкусионисти от Женева на 2 юли, което се осъществява съвместно с Международен конкурс – Женева.
Откриването на феста е поверено на известния плевенски перкусионен ансамбъл „Акцент“, който е дело на перкусионната школа на Националното училище по изкуствата „Панайот Пипков“ в града и на неговия преподавател Симеон Серафимов. Събитието е посветено на 60-годишнината на плевенското музикално училище, което е един от стожерите на музикалната култура в Плевен и страната.
На старта на фестивала ще гостуват ансамбъл от Националното музикално училище – София и трио от Франция. В заключителния ден – 5 юли, ще се представят участници в майсторските класове.
Всички концерти ще бъдат със свободен вход.

Източник: БТА

Подобни новини

Back to top button