Образование

Рекорден брой кандидат-студенти за магистърските специалности „Медицина“ и „Фармация“

Медицинският университет в Плевен (МУ-Плевен) отчита рекорден брой кандидат-студенти, желаещи да изучават медицина или фармация, горди са от университета. Общият брой на кандидатите, подали документи с интерес към магистърските програми, е 874, от които 742 ще се явят присъствено на изпита по биология и химия на 1 юли 2021 г. Останалите кандидати ще участват в класирането за „Медицина“ и „Фармация“ с оценките от предварителния изпит, като първо класиране ще излезе на 13 юли 2021 г. Общият брой на местата за обучение по двете специалности, държавна поръчка, е 160, след заемането на които висшето училище ще обяви и прием за платено обучение за кандидати, положили изпити в МУ-Плевен. Въпреки демографската криза и условията на пандемична обстановка, висшето училище отчита засилен интерес от страна на кандидат-студентите към професиите на лекаря и магистър-фармацевта.
На 18 април тази година Медицинският университет проведе предварителен присъствен кандидатстудентски изпит по биология и химия за първи път в един ден за специалностите „Медицина“ и „Фармация“. Изпитът бе комплексен и двукомпонентен със съкратена продължителност и намален обем – общо четири часа, без фиксиране на времето за представяне по двете дисциплини.
На 1 юли в деня на редовния изпит кандидатите ще заемат местата си в изпитните зали от 8 до 8:30 ч. Точно в 8:40 часа в зала „Асклепий” на Ректората ще бъдат изтеглени изпитните варианти по биология и химия. Това ще стане в присъствието на ректора проф. д-р Добромир Димитров, зам.-ректора по учебната дейност доц. д-р Соня Вълкова, председателите на комисиите за оценяване на конкурсните работи по биология и химия доц. Милена Атанасова и проф. Ангелина Стоянова, председателя на Техническата комисия за прием на кандидатстудентски документи Виржиния Лазарова, родители и журналисти.
Създадена е необходимата организация за спазване на всички противоепидемични мерки – ограничен брой кандидати в залите, спазване на дистанция, осигурени предпазни средства и дезинфекция.
Ползването на предпазни маски в деня на изпита е задължително за всички!

Подобни новини

Back to top button