Водещи новиниПлевен и страната

Зелена, оранжева и червена COVID зона за страните, от които влизат у нас пътуващите

От 1 юли 2021 година, четвъртък, влизането в България ще се извършва съобразно оценка на разпространението на COVID-19 в съответните държави по критерии и поставяне на държавите в цветови зони, гласи заповед на министъра на здравеопазването д-р Стойчо Кацаров. Критерии за оценка на разпространението на COVID-19 са:
– 14-дневна заболеваемост;
– седмична положителност на проведените лабораторни изследвания;
– ниво на изследване в държавата;
– идентифициране на вариант на SARS-CoV-2, определен като вариант, будещ „безпокойство“;
– липса на достатъчно информация.
В зависимост от показателите на критериите, страните попадат в три цветови зони:
– Зелена зона;
– Оранжева зона;
– Червена зона.
Списъкът на държавите по цветови зони се определя на базата на информацията, публикувана от Европейския център за превенция и контрол на заболяванията (ECDC) – за държавите членки на Европейския съюз и Европейското икономическо пространство (ЕС и ЕИП), от Световната здравна организация и Центъра за контрол на заболяванията – Атланта, САЩ – за всички държави, и разпространението на варианти на „безпокойство“, като при липса на данни или противоречие в данните официална информация може да бъде събирана чрез публикуваните данни на интернет страниците на националните здравни власти.
Списъкът ще се преглежда най-малко веднъж седмично и при необходимост ще бъде обновяван в понеделник, а – при влошаване на епидемичната ситуация в съответната държава – може да се обновява и по-често. Обновеният списък влиза в сила от 00.00 часа на следващия ден.
В заповедта детайлно са посочени временните противоепидемични мерки, които важат за лицата, пристигащи от държави членки на ЕС, от ЕИП и Конфедерация Швейцария, съобразно цветовите зони. Посочени са и мерките за гражданите, пристигащи от други държави. В отделна точка на заповедта са посочени и изключенията.

Подобни новини

Back to top button