Водещи новиниСтранатаТърговия

Купувачите на стоки от онлайн платформи, регистрирани извън ЕС, вече плащат ДДС на общо основание

От началото на юли влизат в сила нови правила за онлайн покупките от чужбина, според които дори и пратките под 30 лв. вече ще се облагат с ДДС, ако са от страни извън ЕС, пише dnevnik.bg.
Промяната засяга поръчките, направени в популярни платформи за онлайн търговия в Китай и САЩ, но също така и във Великобритания.
Няма промяна за получаването на малки пратки със стоки с нетърговски характер с произход от трета страна, когато те са изпратени от физическо лице до физическо лице и общата им стойност е до левовата равностойност на 45 евро.
Новите правила с в резултат от нов режим за електронната търговия в целия ЕС. Едно от основните изисквания в него е, че всички търговски стоки, идващи от страни извън съюза, ще се облагат с ДДС и за тях ще се изисква и митническа декларация. Остава възможността да бъде платено на пощите или на куриери да представляват купувача и да попълват данните, но цената за услугата може в пъти да е по-голяма от тази на стоката.
До 30 юни 2021 година стоките, декларирани със стойност под 30 лева, стигаха директно до адрес на получателя, а митниците спираха избирателно за проверка отделни пратки. От днес няма такъв праг, новият праг, до който действа по-опростена процедура, е 150 евро или равностойността им в лева. Но митниците продължават да имат право да задържат която поискат пратка и да поискат допълнителни документи, доказващи стойността на стоката (разпечатки за плащането и за поръчката). Митническите органи не налагат такси за извършването на митнически контрол или за друга форма на прилагане на митническото законодателство, но това не важи за оторизираният да представлява получателя.
Избралите да подадат електронна митническа декларация без посредник се нуждаят от EORI номер, квалифициран електронен подпис (КЕП) и регистрация за подаване на данни по електронен път в е-портала на Агенция „Митници“. В същото време документът не е от най-елементарните и изисква познания, като например как се определя тарифният код на стоката.
Получаващите покупките си в първите седмици след промяната трябва да внимават кога е направена митническа обработка на стоката им, защото ако е преди 1 юли, таксите са съвсем различни.

Подобни новини

Back to top button