Водещи новиниУслуги

От днес поскъпват токът и парното, КЕВР решава с колко

От днес поскъпват токът, парното и топлата вода. Точните стойности на промяната ще станат ясни по-късно днес, след окончателното решение на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР). В момента комисията заседава, а пред сградата й имаше протест на граждани срещу повишаването на енергийните разходи.
Очаква се електроенергията да поскъпне с 3 до 4%. Много по-висок ще е ръстът на цената на парното и топлата вода – с над 10 на сто. В София поскъпването се очаква да е с 14%, в Пловдив – с 9%, за останалите топлофикации между 8 и 11%.
Причините за ръста на цените на тока и парното е повишението на цените на петрола и природния газ на международните пазари, както и на същественото повишение на цените на въглеродните емисии.
Повишение с около 4% се очаква и на цената на природния газ. „Булгаргаз” иска той да поскъпне до 46,88 лв. за мегаватчас. Въпреки че обикновено през лятото цената на синьото гориво намалява заради по-слабото потребление, тази година се наблюдава обратната тенденция. Според експертите в бранша промените в движението на цените на енергоресурсите през следващите месеци ще е изключително сложна задача. До голяма степен то е свързано с възстановяването на световната икономика от коронавирусната пандемия и очакванията за следваща вълна на заразата наесен.
Заради поскъпването на тока от днес трите енергодружества – ЧЕЗ, EVN и Енерго Про, започват извънредно отчитане на електромерите по старата и новата цена. Абонатите обаче сами може да проверят данните на електромерите си и да ги подадат на електрокомпаниите.
От EVN уввряват, че има възможност клиенти, които желаят, да направят самоотчет на своите електромери – да свалят показанията от електромера, да ги запишат и да ги подадат на съответното дружество. Дружествата ще изчислят цените, те ще бъдат коректно отразени и в следващата фактура ще бъдат видни двете цени.
За да могат да осигурят бързото отчитане на електромерите, ЧЕЗ са ангажирали допълнително над 500 служители, които ще работят с удължено време. Поради физическата невъзможност обаче всички електромери да бъдат отчетени в един и същ ден, месечните сметки на клиентите ще бъдат преизчислени към датата на въвеждане на новите цени – т.е. днес. Клиентите на ЧЕЗ могат и сами да отчетат показанията на електромерите си и да подадат данните си от днес до 4 юли. Самоотчитането е по желание и не отменя извършването на месечен отчет от страна на дружеството.
От Енерго Про уточняват, че данните от показанията могат да се подават до петък, 2 юли, включително, на денонощната телефонна линия на дружеството, на електронна поща или в център за обслужване на компанията. Компанията ще изчисли потреблението по регламентирана методика, а платежните документи ще съдържат два подпериода – по старите цени до 30 юни и по новите от 1 юли.

Подобни новини

Back to top button