Изкуство

Още един музикален фестивал се провежда в Плевен – „Акордеомания“

Международен фестивал „Акордеомания 2021“ се провежда в Плевен от 1 до 4 юли 2021 г. Събитието е с организатори Сдружение „Акордеомания арт” и Национално училище по изкуствата „Панайот Пипков“ – Плевен.
Събитието се реализира с финансовата подкрепа на Министерство на културата и Национален фонд „Култура“. Концертите са в зала „Божко Шойков“ на НУИ „Панайот Пипков“.
Международен акордеонен фестивал „Акордеомания“ е платформа за оживен творчески и интелектуален обмен между международно признати творци и преподаватели с млади и талантливи музиканти от цял свят, на които ще предложат нови идеи, възможности за творческо израстване и изграждане на контакти за бъдещи професионални кариери.
„Акордеомания“ е единственото събитие в България, което предлага конкуренция чрез международен и национален конкурс, обмяна на опит – акордеонна академия, концерти и творчески контакти с едни от най-големите имена в акордеонното изкуство.
Фестивалът включва: Международен акордеонен конкурс „Акордеомания“ в 10 категории, разпределени в 3 направления: класика, камерна, виртуозна и забавна музика. Национален акордеонен конкурс „Акордеомания“ в три възрастови групи за индивидуални изпълнители, включени в Програма на мерките за закрила на  деца с изявени дарби таланти 2021.
В  Международен и Национален акордеонен конкурс Акордеомания ще се проведе национална селекция на изпълнители за допускане до участие в Световен трофей на акордеона 2021, организиран от Световната конфедерация на акордеона (Conf?d?ration Mondiale de l’Accord?on).
Международно жури от Русия, Франция, Сърбия и България ще оценява участниците в конкурсите.
Акордеонна академия предлага на участниците майсторски класове на педагози и изпълнители с международна известност – Юрий Шишкин  (Руска Федерация), Фредерик Дешам (Франция).
Ново в акордеонна академия е Workshop Zone с признати специалисти – лектори в семинар за професионално развитие в областта на акордеонното изкуство. Освен Фредерик Дeшам, който е председател на Световната конфедерация на акордеона и международно признат професор – ръководител на майсторски класове в цял свят, и Юрий Шишкин – заслужил артист на Руската федерация, концертиращ изпълнител и почетен вицепрезидент на Международната конфедерация на акордеонистите, това са Виктор Мелник – известен с майсторството си в Европа, лектор по теми за развитие, устройство, ремонт и поддръжка на акордеона, и двама млади, успели български изпълнители – Стоян Караиванов и Христо Златков.
Концерти в рамките на фестивала ще изнесат Лука Симич от Сърбия, Стоян Караиванов (бандонеон и баян) и Доач Бездюз (пиано) – Турция, и Юрий Шишкин.
Концертите и Международен и Национален акордеонен конкурс „Акордеомания 2021“ са със свободен достъп за гости и  общественост.

Подобни новини

Back to top button