Водещи новиниИзбори

16-ият в листата на ГЕРБ бие по преференции всички пред него

Преференциалното гласуване в област Плевен и този път ще доведе до разместване в листите, показват окончателните данни от току-що отминалите избори за парламент.
Поставеният под номер 16 в листата на ГЕРБ-СДС Александър Богданов Николов е събрал, както се вижда от протокола на РИК – Плевен, 4 232 преференциални гласа. Прагът от 7% от действителните гласове  за коалицията, които са 26 538, в случая е 1 858 гласа. Водачът, както е известно, не може да бъде изместен, защото за него се броят и гласувалите без преференция. Но при най-малко два мандата за ГЕРБ в Плевенски избирателен район, името на втория депутат (ако няма изненадващ отказ) би трябвало да е Александър Николов. За водача – проф. Григор Горчев са подадени 2 388 преференции, за Мирослав Петров – 2 731, и за Пламен Тачев – 2 882 – всички те са над прага, но доста под предпочитанията за Николов. Ще припомним, че от тези 4 232 преференции за 16-ия в ГЕРБ 803 са подадени в трите секции в с. Буковлък. Александър Богданов Николов беше кандидат от гражданската квота на партията ан Бойко Борисов и на местните избори през 2019 г. Тогава той беше поставен под номер 15 в листата и пак имаше преференциален вот, но доста скромен, едва 9-и резултат, макар и над 7-процентовия праг.
Силен преференциален вот има и при БСП, чийто резултат им дава надежда за два мандата от Плевен. За третия в листата – Илиян Йончев са дали предпочитание 2 427 гласоподаватели от всички 20 112 гласували за червената партия. Прагът е 1 414 гласа. Това дава шанс на бившия областен управител Йончев да измести вторият в листата и доскорошен депутат от левицата Стефан Бурджев.
Преференциални гласове има и при „Има такъв народ”, но без вариант за пренареждане.

Подобни новини

Back to top button