Бедствия и аварииВодещи новини

Катастрофални поражения от градушка в Червен бряг, но няма пострадали хора

При незапомнената градушка в Червен бряг цяло чудо е че няма пострадали хора, съобщава БНТ. Пострадали са стотици няколко хиляди къщи, а почти всяка трета кола е с изпочупени стъкла и изкривена ламарина. Градушката е продължила около 20 минути. Фасадите на жилищни блокове са напукани, щети има по сградата на общината, на местния пощенски клон, има много изпочупени клони и дървета.
Пред БНР кметът на града д-р Цветан Костадинов обяви щетите по сградния фонд – 3000 къщи, 50 обществени сгради и 70 жилищни блока.
„Бедствено положение няма да обявявам, защото всички институции, свързани с нормалния ритъм на живот в общината функционират. Създадох комисия по оценка на щетите, която от днес започва да минава по райони, оглежда и обществените, и държавните и частните жилища“ казва той и добавя: „Има съборени дървета. Има много клони, счупени от градушката. Има много унищожена продукция в района на Червен бряг. Сега събираме информация от околните села, но градушката силно удари градската част на общината, точно върху града, доста от сградите и личното имущество на хората, покриви, изолации, стъкла, прозорци, леки автомобили. Доста сериозни щети.
„Нямам информация да има пострадали. Много тежка градушка с много сериозни размери, може би колкото юмрук“, заяви Костадинов. По думите му градушката е продължила между 15 минути и половин час. „Смятайте какви са пораженията. Сериозни ще бъдат върху личното имущество и обществените сгради“, коментира той.
Голям проблем се оказа и това, че в града няма стъклар, а в строителните борси керемидите са свършили още в четвъртък, разказва в същото време Би Ти Ви.
Облак от типа на този, който причини торнадото в Чехия, е минал в четвъртък вечерта над Северна България. Съобщи пред БНР Цветелина Димитрова, която оглавява дирекция „Технически и оперативни дейности“ в Агенцията за борба с градушките. Предстои да се обследват пострадалите райони в страната, уточни Цветелина Димитрова и добави: „Положението е тежко в страната. Премина много добре изразен студен атмосферен фронт. Изключително мощни купесто-дъждовни облаци се развиха над цялата страна.“ ИА „Борба с градушките“ е обработила над 100 опасни облака. Изстреляни са били 1900 ракети. Осъществен е и полет със самолет, който в Северна България е извършил мероприятия, свързани с градовата защита.

Подобни новини

Back to top button