Водещи новиниИзбори

Подменят смарткартите на всички машини за гласуване в област Плевен, общо 344 комплекта – оказаха се повредени

От “Сиела Норма” – фирмата, която осигурява машините за гласуване на предстоящите парламентарни избори на 11 юли, са констатирали повреди и липси на смарткарти, съобщи зам.-председателят на ЦИК Емил Войнов.
Смарткартите за целия избирателен район в Плевен, или общо 344 комплекта, са повредени, посочи Войнов. Допълнително още в 33 секции в страната били констатирани повреди в отделни смарткарти. На агенция “Информационно обслужване” ще бъде изпратен списък с номерата на тези секции.
В края на седмицата говорителят и зам.-шеф на комисията Росица Матева обяви, че на проведените миналата неделя, 27 юни 2021 година, частични местни избори е имало случаи на повреди на смарткартите заради използването на неподходящ дезинфектант. Оказва се, че единственият подходящ е със 75% етилов спирт.
Общо 7 партии са поискали машини с демоверсии, за да ги използват за демонстрациите пред избиратели. Последните две от тях са ДБ и ДПС. Преди дни ЦИК реши,че при проявено желание от страна на регистрираните в изборите на 11 юли избори партии и коалиции, може да предостави по 1 машина с цел разяснителна кампания.
От ЦИК пуснаха и нов информационен материал как да гласуваме с машината и какво трябва да направи избирателя в дена на вота.

Подобни новини

Back to top button