ИзбориСвета

Българите зад граница ще гласуват машинно в 10 държави

В 10 държави зад граница ще се гласува с машини, обяви днес Министерство на външните работи. Това са Великобритания, Германия, Турция, Обединеното кралство, Испания, САЩ, Австрия, Белгия, Нидерландия, Франция. В 142 секции ще бъдат разположени по две машини.От Министерството съобщиха, че всичките 421 машини, с които ще се гласува в чужбина, вече са доставени в консулските и дипломатическите представителства. Предстои в петък те да бъдат транспортирани до съответните секции, информира министърът на външните работи Светлан Стоев.
Изборите зад граница на 11 юли 2021 г. ще бъдат безпрецедентни по броя на секциите в чужбина – 784 в 68 държави, като на някои места по света сънародниците ни ще имат възможност да гласуват за първи път.
Две секции в Германия и една в Малайзия не са получили разрешения за откриването им, а за други две секции – в Бон, Германия и Нови Сад, Сърбия – все още се чака потвърждение от местните власти. Отказите се дължат предимно заради мерките за сигурност или недостатъчно добри условия за провеждане на избори.

Подобни новини

Back to top button