Избори

ЦИК подсилва разяснителната кампания за машините с онлайн симулатор за гласуване

Централната избирателна комисия (ЦИК) пусна онлайн симулатор на машинно гласуване.
Той показва стъпка по стъпка как ще протече гласуването на даден избирател в секция с устройства в избрания ден. Симулаторът може да бъде намерен тук: https://www.cik.bg/suemg_11.07.2021/
Предстоящите парламентарни избори ще са първите, в които в част от секциите ще се гласува само машинно. В секциите с над 300 избиратели в страната и извън нея, ще има само устройства. С хартия ще може да се гласува само при форсмажорни обстоятелства.
Така по-голям брой избиратели, на различна възраст и с различно образование ще гласуват с машини. По тази причина ЦИК реши да наблегне и на разяснителната кампания.
В симулатора не са написани реалните имена на партиите и коалициите, не са използвани и имената на кандидатите. В изборния ден обаче те ще са изписани на машините.
Избирателят трябва да получи от член на секционната избирателна комисия карта, която се поставя в слота на машината.
При симулатора това е смарткарта, която сама се насочва към отвора в долния край на екрана. Тогава на екрана се появява електронна бюлетина, която повтаря до голяма степен хартиената. Номерата на партиите са на две страници – на първата са партиите и коалициите с номера от 1 до 13, а на втората – от 14 до 24 и квадратчето „не подкрепям никого“.
Ако формацията, за която избирателят иска да гласува, е на втората страница, той трябва да натиснете надписа „Следващ“. Чрез докосване трябва да се маркира квадратчето на избраната партия или „Не подкрепям никого“. По същия начин се маркира и кръгчето за преференция, ако гласоподавателят иска да подкрепи конкретен кандидат.
Когато избирателят е готов с вота си, той трябва да натисне „Преглед“. Тогава на екрана на машината се визуализира името на формацията и на кандидата, ако е гласувано с преференция. Ако е допусната грешка, избирателят може да натисне „Назад“ и да се поправи, ако без да иска е натиснал грешна партия или преференция.
След като избирателят натисне „Гласуване„, от машината излиза хартиена разписка, която избирателят трябва да вземе, да я сгъне с надписа навътре и да я постави в отделна урна, предвидена за машинното гласуване. Гласоподавателят връща картата на секционната комиси

Подобни новини

Back to top button