Здраве

Мобилно приложение ще известява пациента за медицинските услуги, които ползва

В близките дни от Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) предстои да пуснат безплатно мобилно приложение, което да известява пациентите за отчетените на тяхно име медицински услуги. Потребителите ще получават само известие за настъпила промяна в досието, но не и каква е тя. Така те няма да получават на телефона си чувствителна медицинска информация, обясни управителят на НЗОК проф. Петко Салчев.
За да разберат каква промяна е настъпила в досието им, потребителите ще трябва да влязат в него по някой от трите вече утвърдени начина – с уникален код от НЗОК, ПИК от НАП или електронен подпис. След като видят каква дейност е отчетена на тяхно име и ако не са ползвали съответните медицински услуги – да известят за това НЗОК, която да направи проверка. На следващ етап се планира обратната връзка към НЗОК да става директно от приложението като се добави бутон „Не съм бил аз“, ако потребителят не е ползвал отчетената здравна помощ.
Чрез приложението пациентите ще бъдат уведомявани и за това дали и кога договорът на НЗОК с личния им лекар е прекратен . Опцията е добавена по искане на омбудсмана Диана Ковачева, която наскоро сигнализира, че само през миналата година 73 лични лекари са прекратили по различни причини своята практика и 70 000 хиляди пациенти са останали без личен лекар без да подозират.
При старта на приложението пациентите ще получават нотификации на база на месечните отчети на договорните партньори на НЗОК – болници, лекари, фармацевти, зъболекари. Когато НЗОК и партньорите се договорят за изцяло онлайн отчитане, нотификациите ще се получават на телефоните на потребителите веднага.
НЗОК са разработили приложението в партньорство с „Информационно обслужване“ и А1 и е на стойност около 25 000 лева. Съсловните организации на лекарите, зъболекарите и фармацевтите приветстваха разработката и цели, които преследва за подобряване на контрола и по-ефективно изразходване на обществения ресурс от здравни вноски.

Подобни новини

Back to top button