COVID-19Водещи новиниОбщество

Стойчо Кацаров: Мерките дадоха резултат, няма да има локдаун

„Данните от последната седмица сочат намаляване на броя заразени с COVID-19 и подобряване на епидемичната ситуация у нас. Не се налага да бъде въвеждан локдаун.“ Това съобщи министърът на здравеопазването д-р Стойчо Кацаров по време на брифинг в Министерството на здравеопазването. „Мерките, които предприехме с въвеждането на „зеления сертификат“ преди две седмици, дадоха своя резултат. Благодаря на всички граждани, които се съобразиха с изискванията, спазваха ги, държаха се като европейци и продължават да го правят“, посочи здравният министър. По думите му заради отговорното поведение на хората броят на заразени с коронавирусна инфекция намалява. „През цялото време не заложихме на страха, не сме се опитвали да плашим хората, за да бъдат мотивирани да спазват противоепидемичните мерки. Напротив. Настоявали сме гражданите, с разума си, с чувството си за отговорност, да приемат, че това е обща мисия. Благодаря на всички, които станаха част от това общонационално усилие да се справим с разпространението на заразата“, подчерта д-р Кацаров.
Съветникът на министъра проф. Мира Кожухарова подкрепи казаното, посочвайки, че към момента пикът на настоящата вълна е преодолян: „Надяваме се при спазване на мерките да продължим този успешен ход. Нека бъдем предпазливи, тъй като все още не във всички области в страната се наблюдава тенденция за намаляване на заразените с COVID-19.“ По думите ѝ намалява и броят на хоспитализираните с коронавирусна инфекция. Проф. Кожухарова изрази увереност, че тази тенденция ще се запази и през следващите седмици. Според нея, за да сме подготвени за следваща вълна, трябва да се ваксинираме. „Трайната, постоянна мярка срещу пандемията не е тестването, а ваксинацията“, подчерта проф. Кожухарова.
Пред медиите здравният министър отново подчерта, че COVID зоните доказано работят, като свидетелство за това е и по-малкият брой хоспитализации в сравнение с предишните епидемични вълни. По данни на „Информационно обслужване“ за последните два месеца и половина през 105-те COVID зони са преминали над 100 хил. пациенти, като при около 25 хил. от тях е била доказана коронавирусната инфекция. „При 16% повече новоустановени случаи на COVID-19 по време на настоящата четвърта вълна, в сравнение с предходните, отчитаме 35% намаляване в броя на хоспитализациите. В голяма степен това се дължи и на активността на COVID зоните – част от хората са били диагностицирани и лекувани в амбулаторни условия“, посочи министър Кацаров и уточни, че по отношение осигуряването на болнично лечение за всички нуждаещи се граждани, здравната система се справя.

Подобни новини

Back to top button