Водещи новиниЗдравеСтраната

България трябва да бъде подготвена за нова вълна от COVID-19, мерките ще се прилагат автоматично

Здравният министър Стойчо Кацаров представи в четвъртък, 8 юли 2021 година, План за действие при нова вълна от COVID-19. „При най-песимистичния сценарий, подобен на тази пролет, извънредните разходите ще са 500-600 млн.лв. Над половин млрд. лева ще ни струва следваща вълна, ако я допуснем. Можем да я предотвратим, само ако се ваксинираме“, заяви Кацаров при представянето.
Най-същественото в плана е, че се обособяват четири зони – зелена, оранжева, червена и тъмна червена, според нивото на заболеваемост, положителните проби и заетите легла. В зависимост от това в каква зона е даден район, са мерките, които ще бъдат предприемани. Ново положение в плана е, че мерките ще се прилагат автоматично.
Хотелите и къщите за гости ще са отворени в зелена и оранжева зона, в червена ще се извършват услуги само за гости, а ако са в тъмно червена – ще предлагат само „рум сървис“.
Работата от вкъщи се препоръчва при всички зони, ако е възможно на до 50% от персонала. Присъствие на работа – само при нужда или по график съобразно естеството на работния процес и спазване на основните противоепидемични мерки.
Ограничения в придвижването в рамките на страната няма да се налагат, ако страната е в зелена или оранжева зона, а при червена и тъмна червена – ще се препоръчва ограничаване на неналожителните пътувания, особено за лица над 65 г. възраст и с хронични заболявания, които не са ваксинирани и не са преболедували.
Парковете и детските площадки ще са постоянно отворени, като само при тежки кризи ще има специален режим на влизане в тях.
В транспорта носенето на маски остава задължително, независимо каква е заболеваемостта.
Провеждането на групови туристически пътувания с организиран транспорт в страната и в чужбина ще се преустановява, само ако страната е в червена или тъмно червена зона.
Мерките ще важат главно при достигане на стойностите на национално ниво, но ще могат да се прилагат и на регионално ниво, т.е. ще може да се въвежда локдаун и само за определено населено място.
ЗЕЛЕНА ЗОНА – заболеваемост до 100 души на 100 хил. население и до 2500 заети легла
При ниска заболеваемостта домашните посещения са разрешени с до 20 посетители от 3 до 4 домакинства. На закрито могат да се срещат до 100 души, на открито – до 200. Конференции, семинари и т.н. ще се допускат при използване на не повече от 50% от капацитета на помещенията, дистанция от 1.5 м. и носене на маски. Същото се отнася за мачове и спортни състезания с публика, за фитнеси, плувни басейни, СПА центрове, както и за културните мероприятия като кина, театри, музеи, като за концерти, фестивали, театри и други сценични прояви има изискване за използване само на седящи места. Кафенета и ресторанти на открито и закрито, нощни клубове и казина ще работят на 50% от капацитета им и носене на маски от персонала (при персонал под 10 души, всички от които притежават сертификат за ваксинация или преболедуване, маските не са задължителни). Търговци на дребно и в сферата на услугите ще са отворени при спазване на противоепидемични мерки.
ОРАНЖЕВА ЗОНА – заболеваемост до 100 до 200 души на 100 хил. население и до 2500 до 6000 заети легла
Разрешени са домашни посещение с 15 души посетители от 2 до 3 домакинства, или до 10 души от едно домакинство. На закрито могат да се срешат до 50 души, а на открито – до 100 души. Конгреси и конференции ще се допускат при ползване на максимум 30% от капацитета на помещението, 1.5 м. дистанция и носене на маски, както и ходенето на фитнес, спортни зали и културни мероприятия. Същото важи за мачове на закрито, а на открито остава само изискване за 30% от капацитета. Ресторанти, кафенета, нощни клубове и игрални зали ще работят при използване на не повече от 30% от капацитета им, носене на маски за лице от персонала (освен ако не е под 10 души, всички от които са ваксинирани) и подходяща дистанция между посетителите с групи от до 6 човека от не повече от 3 домакинства на маса и при ограничено работно време в границите между 6.00 и 23.00 часа. При спазване на горните условия ще се допуска и използване на 50% от капацитета при 100% ваксиниран или преболедувал персонал. Магазините и услугите ще работят при ограничен капацитет и спазване на основните противоепидемични мерки (при персонал под 10 души, всички от които притежават сертификат за ваксинация или преболедуване, маските не са задължителни)
ЧЕРВЕНА ЗОНА – заболеваемост до 200 до 500 души на 100 хил. население и до 6000 до 9000 заети легла
Разрешени са домашни посещения с 7 души от 2 домакинства или само членове на едно домакинство. На закрито могат да се виждат до 15 души, а на открито – до 25 души. Забранени са конференциите и семинарите на закрито, както и спортните мероприятия, с изключение на професионалните спортове без публика. Мачове и спортни състезания на открито ще се провеждат без публика. Фитнесите ще са отворени за индивидуално ползване, музеи и галерии ще са затворени, с изключения, които могат да се мотивират и контролират. Посещенията на кафенета и ресторанти ще са разрешени при осигуряване на разстояние от 2 м. между столовете на масите и посетителите са групи от до 6 човека от едно домакинство на маса и при ограничено работно време в границите между 7.00 и 22.00 часа. Нощните барове и казина се затварят.
ТЪМНО ЧЕРВЕНА – заболеваемост над 500 души на 100 хил. население и над 9000 заети легла
За район в тази зона се въвежда локдаун. Събиранията извън дома не са позволени, вкъщи не бива да се допускат външни посетители. Забранени са конресите, семинарите и обученията на закрито, мачовете и спортните събития както навън, така и вътре, затварят се още музеите, галериите, фитнесите и т.н. На ресторантите ще е позволена само доставката по домовете.

Подобни новини

Back to top button