ОбразованиеОбщество

Форумът „Младежкият глас на Плевен“ срещна ученици с вдъхновяващи личности

Успешни, вдъхновяващи и доказали се в професията си личности бяха гости на форума „Младежкият глас на Плевен“. Най-голямото училище в областта – СУ „Иван Вазов” , бе домакин на събитието, което се проведе в рамките на проект НПИМД-КО1-ОБЛ-024/2023/22.03.2023 «Младите хора – Бъдещето на област Плевен – гражданско активни», финансиран от Министерство на младежта и спорта по Национална програма за изпълнение на младежки дейности по чл. 10 от закона за хазарта за 2023 година. Проектът се изпълнява от Асоциция „Докосни дъгата” с председател д-р Денислава Ангелова.

120 младежи имаха възможност да се срещнат на живо с д-р Евелина Цветкова – директор на Дирекция „Управление, координация и контрол на трансплантацията и асистирана репродукция“ в Изпълнителна агенция „Медицински надзор“, Кремена Мизова – експерт по публична комуникация, Георги Пеев – световен шампион по плуване за трансплантирани, Калина Бояджиева – състезател по таекуондо и кикбокс, заедно с нейния треньор Пламен Трънски, Даниела Дилова – председател на Административен съд – Плевен, Мариана Шотева – председател на Административен съд – Пловдив, доц. Даниела Пастармаджиева от катедра „Политически науки и национална сигурност“ на Пловдивския университет „Паисий Хилендарски“ и доц. Мина Ангелова от катедра „Управление и количествени методи в икономиката” в Пловдивския университет „Паисий Хилендарски”. Водеща на събитието бе популярната спортна журналистка Елена Яръмова.

Форумът бе открит от директора на СУ „Иван Вазов” Димитър Митев и се проведе в три панела. Първата част включваше темите „Лидерство”, „Защо агресираме”, „Къде е мястото на агресията” и „Спорт срещу агресия”. Втората част се състоеше в дебат на тема „Спорт или не” а третата бе посветена на темата „Младежко предприемачество – Мисли градивно и се развивай. Не бъди агресивен, бъди новатор”.

 Всеки от гостите на форума сподели своя опит и предизвикателствата на развитие по своя професионален път. Отправени бяха ценни и мотивиращи съвети за кариерен и личностен растеж на младежите, които слушаха с интерес и взимаха дейно участие с въпроси и собствени размисли по обсъжданите теми. Момчетата и момичетата бяха насърчени към това никога да не се отказват от целите и мечтите си, да спортуват и да водят здравословен начин на живот, да се стремят към изграждане на социално отговорно поведение, както и да не забравят да работят в екип за справяне с агресията около себе си.

Проявата включваше и симулация на съдебен процес, където главни действащи лица бяха ученици от СУ „Иван Вазов”. Техни ментори през последните няколко седмици бяха председателите на Административния съд в Пловдив в Пловдив Мариана Шотева и на Административния съд в Плевен Даниела Дилова. Проведената симулация имаше за цел да спомогне за постигане на превенция сред младежите, както и да възпита чувство за справедливост и отговорно вземане на решения. Момчетата и момичетата се впуснаха с огромен ентусиазъм в това предизвикателство и не скриха амбицията си да продължат развитието си в правораздавателната сфера и след като завършат средното си образование.

Форумът „Младежкият глас на Плевен” е включен в кампанията „Да! За живот!“ в подкрепа на донорството и трансплантацията, а „Младите хора – Бъдещето на област Плевен – гражданско активни” е поредният проект на Асоциация „Докосни дъгата”, който успява успешно да ангажира вниманието на младите хора и да ги мотивира да бъдат социално отговорни, за да могат да изградят навреме трайни умения за справяне с агресията, както и да водят здравословен начин на живот.

Подобни новини

Back to top button