ОбществоПолиция

Три досъдебни производства и деветима задържани при специализиарна полицейска акция в областта

Специализирана полицейска акция за противодействие на престъпността и опазването на обществения ред се проведе вчера в Плевенска област.
В операцията са включени сили на всички районни управления, Криминална, Икономическа, Пътна и Охранителна полиция при областната дирекция и Зонално жандармерийско управление – Плевен, подпомогнати от „Държавно горско стопанство“, Българска агенция по безопасност на храните, Регионална инспекция по опазване на околната среда и водите, НАП и РЗИ.
Основните акценти в проверките са свързани с престъпления срещу личността и собствеността на гражданите, кражбите, противодействие на притежанието и разпространението на наркотични вещества, разпространението на контрабандни стоки, контрол на водачите за неправоспособност, управление след употреба на наркотици и алкохол, както и спазване на скоростните режими.
Противозаконно отнет автомобил от село Садовец е засечен в столицата. В 07.20 часа в РУ- Долни Дъбник е получен сигнал от 35-годишен жител на село Садовец за кражба на паркиран пред дома му „БМВ“. След проведени бързи оперативни действия колата е намерена в София от служители на Четвърто РУ. Установен е извършителят на престъплението – 69-годишен. Алкотестът му е отчел над 1.2 промила. Проверка е изяснила, че той е неправоспособен. Задържан е за срок до 24 часа по ЗМВР. Образувано е досъдебно производство. Работата продължава разследващ полицай.
Около 11 часа при проверки на два частни имота в село Божурица са установени незаконно придобити дърва за огрев. В имота на 60-годишна са открити 12 /дванадесет/ куб.метра пространствена дървесина – Акация, без контролна горска марка, превозен билет и документи за произход. В дворното място на 49-годишна са намерени на съхранение 2 /два/ куб. метра пространствена дървесина – Липа, без контролна горска марка, превозен билет и документи за произход. Около 12.20 часа в частен имот в град Тръстеник, обитаван от 63-годишен, са установени 2.5 куб. метра пространствена дървесина – Джанка и Елантус, без контролна горска марка, превозен билет и документи за произход. За нарушенията са съставени актове от горски инспектор при ДГС – Плевен с оглед по чл. 213, ал. 1, т. 1 и т. 2 от „Закона за горите“.
За времето от 09.00 часа до 11 часа служители на РУ – Д. Митрополия и ОДБХ – Плевен са извършили проверка в магазин в село Крушовене. Констатирани са нарушения по Закона за храните и Закона за ветеринарно медицинската дейност – наличие на стоки с изтекъл срок на годност и неправилно съхранение на хранителните продукти. Съставен е констативен протокол от служители на ОДБХ- Плевен и са дадени предписания. Предстои съставянето на акт.
В 11.45 часа в РУ-Долна Митрополия 48-годишна жителка на града е съобщила, че по време на медицински преглед в поликлиниката от дамската ѝ чанта е откраднато портмоне, съдържащо лични документи и пари. На междустълбищна площадка в сградата на поликлиниката е открито портмонето, от което е констатирана липсата само на парите. От проведеното разследване полицаите са установили, че извършител на кражбата е 59-годишна. Тя е открита в дома си в град Тръстеник и е задържана за срок до 24 часа по ЗМВР за престъпление по чл. 194, ал.1 от НК. В хода на проведената беседа, 59-годишната е направила пълни самопризнания за механизма на престъплението и доброволно е предала инкриминираната парична сума, за което е изготвен протокол за доброволно предаване.
В 12.20 часа от ЕЕН 112 е получен сигнал за домова кражба в областния град. По информация на тъжителката в периода от 08.00 часа 12 май до 12.00 часа на 16 май от жилището ѝ е извършена кражба на 2350 лв. От проведените бързи и незабавни оперативни действия служители на Второ РУ-Плевен са установили извършителят на престъплението – 19-годишен, роднина на пострадалата. Той е задържан за срок до 24 часа и е направил самопризнания. По случая е образувана преписка.
Досъдебно производство е образувано във Второ РУ – Плевен за шофиране след употреба на наркотици. Около 13:30 часа на улица „Цар Самуил“ е бил проверен 47-годишен местен жител, който се придвижвал със „Ситроен“. Направеният наркотест с техническо средство отчел положителна проба за амфетамин. Издаден е талон за медицинско изследване, и нарушителят е дал кръвна проба за химически анализ. Задържан е с полицейска мярка за срок до 24 часа. Продължава работата разследващ полицай за престъпление по чл.343 „б“, ал.3 от НК.
46-годишен е засечен да управлява по улиците на град Кнежа автомобил „Шевролет“ с отнето СУМПС, лишен от право да управлява МПС с наказателно постановление, връчено на 30 март 2016 година до успешно полагане на проверовъчен изпит. Разпитани са свидетели. Приложена е справка за нарушител водач. Образувано е досъдебно производство за престъпление по чл. 343 „в“, ал. 3 от НК.
В хода на операцията са задържани 9 лица и са образувани три досъдебни производства. Проверени са 472 лица и 315 моторни превозни средства. Извършени са проверки на 17 пункта за черни и цветни метали, 7 заложни къщи, 7 автоморги, автосервизи и депа; 15 питейни и увеселителни заведения, 22 търговски обекта. В областта са регистрирани 8 престъпления, свързани с наркотиците, незаконно придобита дървесина, нарушения на Закона за движение по пътищата. За нарушения са съставени 63 акта. Съставени са 7 протокола по чл. 64 и чл. 65 от ЗМВР. В хода на спецакцията са съставени и 15 акта и констативни протокола от други органи.
Материалите от специализирана акция са докладвани в Районно прокуратура – Плевен по компетентност. Работата по случаите продължава.

Подобни новини

Back to top button