ИзбориСтраната

Вижте във видео стъпките при гласуване с машина

Районната избирателна комисия (РИК) в Плевен е качила в страницата си в интернет видео за стъпките при гласуване с машина. В Ютуб можете да го гледата тук: https://www.youtube.com/watch?v=428LWrFSPRA
Освен това РИК – Плевен е поместила специално съобщение към гласоподавателите ДА НЕ БЪРЗАТ с изваждането на разписката с резултата от гласуването преди тя да бъде изпечатана окончателно. Тя е готова, когато се чуе звук от отрязване – това е добре познато на всички от касовите апарати в магазините или от тегленето на кантар в хипермарктите.
Ето описание на стъпките за гласуване с машина, като е важно да сте се ориентарали предварително кой е номерът на листата на предпочитаната от вас партия или коалиция, както и с кой номер е канидатът, за когото желаете да подадете преференциален вот.
След като член на секционната избирателна комисия, на когото подавате документа си за самоличност, намери името ви в избирателния списък, друг член ан СИК ви подава карта за гласуване.
Вземете картата и я поставете в машината със златния чип нагоре. Натиснете картата почти до средата, докато усетите леко щракване. Така ще активирате машината за гласуване.
На екрана ще се появи надпис „моля изчакайте…“. Това означава, че машината се зарежда с електронната бюлетина. Тя изглежда точно по същия начин, както хартиената.
Разгледайте бюлетината спокойно. Потърсете номера и името на партията, коалицията или независимия кандидат, за когото искате да гласувате. Ако не го намирате на екрана на първа страница, натиснете бутона „следващ“ в долната част. Така ще отворите следваща страница на екрана.
Когато откриете своя избор, натиснете с пръст квадратчето с неговия номер. На екрана вашият избор ще бъде отбелязан с хикс и ще стане по-тъмен от останалите. Това означава, че сте избрали.
По същия начин можете да отбележите и преференция с кръгчетата, които започват от номер 101 и могат да стигнат до 132, уточняват още от комисията.
След като направите своя избор, натиснете бутона „преглед“ в долния край на екрана. Там ще видите изписани номерата на партиите, коалициите и имената на кандидата, ако сте гласували с преференция. Ако всичко е наред, натиснете „гласуване“, за да приключите даването на своя глас.
Ако установите, че не сте отбелязали правилно вашия избор или желаете да го промените, тогава натиснете бутона „промени избора“, който се появява в средата на екрана. Така ще се върнете в началото на първа страница и ще можете да гласувате така, както сте решили.
Отново натиснете бутона „преглед“, натиснете „гласуване“. Машината ще разпечата разписка с вашия вот. Вземете разписката, проверете отново вота си, отбелязан в нея и я сгънете с текста навътре.
Извадете картата от машината. Върнете се при секционната избирателна комисия, пуснете разписката в непрозрачната кутия, върнете картата на член на комисията, положете подпис в избирателния списък, че сте гласували и вземете личната си карта.
Моля, спазвайте противоепидемичните мерки, носете маска, спазвайте дистанция.
За повече информация, посетете сайта на Централната избирателна комисия www.cik.bg. Вземете картата и я поставете в машината със златния чип нагоре. Натиснете картата почти д

Подобни новини

Back to top button