ИзбориСтраната

Галъп: 19.9% избирателна активност към 13.00 часа

Партньорът на БНР в изборния ден – агенция „Галъп Интернешнъл“, следи движението на вота и разпределението на силите към бъдещите мандати за 46-ото НС.
Към 13:00 часа според екзитпола на агенцията избирателната активност е била 19.9%.
„Малко по-висока сме измерили тогава (бел.ред. – на 4 април т.г.) – 21.7%. Към момента малко се забавя активността. Това до голяма степен може да се дължи на самия сезон. Към този момент в по-голяма степен са гласували твърдите ядра на партиите. Очакваме да се активизират следобед хората, които в последния момент са решили за кого да гласуват, а също така младите. Жителите на столицата в по-голяма степен най-вероятно ще излязат да гласуват“, каза за БНР Яница Петкова от агенция „Галъп Интернешънъл Болкан“.
Към 11:00 часа активността е била 13,3%, каза по-рано директорът Първан Симеонов и отчете, че в началото на изборния ден активността е била по-висока, отколкото на вота през април:
„Активността се движи в рамките на очакваното в изборите на 4 април. Следобедът ще е решаващ. Тогава ще проличи дали активността потегля нагоре или надолу. Сутринта беше малко по-висока, отколкото отчетохме предишния път. Това вероятно се дължи и на хубавото време. Следобед ще знаем, първо, защото тогава ще има по-голямо натрупване и, второ, защото различните електорати, които този път са интересни, са и много различни като навици. На 4 април до обяд имаше една картинка, а следобед – съвсем друга, към края на деня стана трета. Днес активността се движи в рамките на очакваното и на това, което помним от 4-ти април. Като възрастови групи не виждане нищо неочаквано, като типове електорати, като навици … Рано сутринта в извадките натежаха по-дисциплинирано гласуващите. Следобед и особено вечерта очакваме по-динамично гласуващите, решаващите до последно, избиращите до последно. Тогава вероятно ще можем да кажем и какъв е делът на тези, които са избрали в последните няколко дни. Надявам се да можем да видим и каква е величината на проблемите с машините. На мен ми се случва, че за момента тази величина не е особено сериозна“.

Източник: БНР

Подобни новини

Back to top button