История

Националният поход „По стъпките на Левски“ потегли за 27-ми път по маршрута от Плевен към Карлово

Рекорден брой участници – 240, разпределени в седем лъча, ще извървят в следващите няколко дни през Балкана пътя от Плевен до Карлово, където на 18 юли ще бъде чествана 184-та годишнина от рождението на Апостола на Свободата. Официално началото на Националния поход „По стъпките на Левски“ бе дадено във вторник вечер от Плевен пред паметника в центъра на града.

Церемонията бе открита с изпълнение на гайда от възпитаника на Националното училище по изкуствата „Панайот Пипков” Стефан Цветомиров. На добър час на момичетата и момчетата, които се включват в 27-ото издание на родолюбивата инициатива, пожелаха кметът на Общината Георг Спартански и доц. д-р Венцислав Росманов – председател на Българския туристически съюз. От личния си профил в социалната мрежа на добър час на походниците пожела и председателят на Общински съвет – Плевен, Мартин Митев. Към участниците се обърна д-р Галя Цветкова – главен ръководител на похода. Тя съобщи, че при гостуването си в Никопол и Турну Мъгуреле походниците са използвали специален шрифт, който само преди дни Общинският комитет „Васил Левски“ е получил благодарение на Ангел Петров. Това е „азбука“, направена по записките от тефтерчето на Васил Левски – главни и малки букви, обясни д-р Цветкова.
Тази година е възродена и традицията началото на похода да се предшества от посещение на част от участниците в румънския град Турну Мъгуреле, където са поднесени цветя пред паметните плочи на Васил Левски и на неговия съратник Данаил Попов.
Националният поход „По стъпките на Левски“ се осъществява с финансовата подкрепа на Община Плевен. Тази година най-малкият участник в него е само на година и 1 месец – това е малката Вихра, която беше пред паметника на Апостола на свободата в Плевен със семейството си. Пред паметника бяха и ученици от начално училище „Христо Ботев“ в Плевен, водени от Цветелин Горанов – директор на училището и председател на Постоянната комисия по „Образователна политика и читалищна дейност“ в местния парламент.
Официалният старт на похода от Плевен бе даден с поднасяне на цветя пред паметника и с възгласа „Левски! Дяконе! Апостоле!” от всички участници.

Подобни новини

Back to top button