НПО

Още 15 дни до крайния срок на конкурса „Моята Декларация на Шуман“

Издателят на posredniknews.com – фондация „Съвременна плевенска медия“ кани ученици и младежи да се включат в предизвикателство по проект „НОВА Декларация на Шуман – разговор на поколенията за НОВА Европа“ – конкурс за есе и конкурс за рисунка на тема „Моята Декларация на Шуман“.
Това е шанс младите хора да се запознаят с пълния текст на Декларацията на Шуман, за която всички са чували, но малцина са я чели.
„Съвременна плевенска медия“ е координатор по проекта, който се финансирана по програма „Европа за гражданите“. Направление „Европейски спомен за миналото“. Партньори са организации от Атина, Гърция, Гранада, Испания и Варшава, Полша.
Проектът си поставя цел да генерира идеи за бъдещето на Европейския съюз. За 70 години Европа стигна много далеч. Основните ценности, върху които е изградена общността – свобода, демокрация, равенство, върховенство на закона и зачитане на човешките права, са същите. Дали младите хора ги познават? В разговори с тях те понякога споделят, че не ги вълнуват борбите на родителите и дядовците им и се дразнят, когато „им навираме в носа“ своите битки за права и свободи, благодарение на които днес живеят в мир и благоденствие. Искат сами да градят живота си. А организаторите на проекта искат да чуят как планират да го направят, какво смятат да дадат на обществото.
Международният конкурс ще се проведе едновременно в четирите европейски държави, партньори по проекта: България, Гърция, Испания и Полша.
Конкурсът е отворен за всички ученици, студенти и младежи на възраст от 11 до 29 години. Победителите ще получат награди и изложбата с рисунки ще е фон, а есетата – акцент в завършващото събитие по проекта – Международна среща и радиокампания в Плевен през месец май 2022 г.

Подобни новини

Back to top button