Водещи новиниИзбори

Изненада: Григор Горчев отказа да е депутат

Със среднощно решение (публикувано в страницата й в  00:28 часа на 15 юли) Централната избирателна комисия уважава желанието на Григор Ангелов Горчев с искане да не бъде обявен за народен представител от кандидатската листа на коалиция ГЕРБ – СДС в Петнадесети изборен район – Плевенски, в изборите за народни представители на 11 юли 2021 г.
Любопитно е, че заявлението е постъпило още в деня на изборите – то е с входящ номер НС-11-165/11.07.2021 г. С него проф. Горчев, който беше водач на листата на ГЕРБ и за 45-ото НС, в което беше депутат, и сега – в изборите за 46-о НС, иска да бъде заличен от кандидатската листа на коалиция ГЕРБ – СДС, и да не бъде обявен за избран за народен представител в Петнадесети изборен район – Плевенски.
Ето още от решението: „Централната избирателна комисия приема, че заявлението по своята същност представлява искане на лицето да не бъде обявено за избрано за народен представител и предвид изричната му воля искането следва да бъде уважено.
Централната избирателна комисия счита, че тъй като заявлението е подадено преди обявяване имената на избраните народни представители съгласно чл. 300, ал. 2 ИК и обявяване на списък А и Б съгласно чл. 298, ал. 3 ИК, следва в списъка на кандидатите срещу името на лицето да се отбележи настоящото решение.
С оглед гореизложеното подалият заявление кандидат Григор Ангелов Горчев не следва да бъде обявен за избран за народен представител от листата на коалиция ГЕРБ – СДС в Петнадесети изборен район – Плевенски, и на основание чл. 57, ал. 1, т. 1 във връзка с чл. 300, ал. 2 от Изборния кодекс Централната избирателна комисия реши ДА НЕ ОБЯВЯВА за избран за народен представител от листата на  коалиция ГЕРБ – СДС в Петнадесети изборен район – Плевенски, Григор Ангелов Горчев, ЕГН …, в произведените избори за народни представители на 11 юли 2021 г.“.
Това означава, че плевенски депутати от ГЕРБ – СДС ще бъдат Валери Лачовски, който беше на четвърто място, но минава напред с лични преференции, и Александър Богданов Николов.

Подобни новини

Back to top button