Водещи новиниПолитикаСтраната

Слави Трифонов оттегли правителството за да не се стигне до нови избори и за да се „изчегърта“ моделът ГЕРБ

Дни след като лидерът на партия „Има такъв народ” Слави Трифонов съобщи от ефира на партийната си телевизия, че няма да преговаря с никого за коалиция и поема отговорността със самостоятелно правителство, Трифонов оттегли номинацията на Николай Василев – бивш вицепремиер и министър от правителството на Симеон Саксокбургготски (НДСВ -ДПС) и Тройната коалиция (БСП-НДСВ-ДПС), за министър-председател и обяви, че ще ревизира предложения състав на правителство.
В изявление във Фейсбук по този повод Слави Трифонов защити Николай Василев, като го нарече „достоен човек“, а не „проводник на ДПС“. Лидерът на ИТН обяви, че оттегля кандидатурата му, за да не се стигне до нови избори и защото много по-важно било да се „изчегърта“ моделът ГЕРБ“.
В петък, в БТА, на пресконференция от повод последното решение на Трифонов, заместник-председателят на „Има такъв народ“ Тошко Йорданов заяви, че „Съвсем скоро ще представим новия проект на правителство, това ще се случи, когато му дойде времето“. След това уточни: „Съвсем скоро означава съвсем скоро, когато сме готови, тогава ще го направим“.
Йорданов беше категоричен, че и вторият кабинет на „Има такъв народ“ ще бъде направен без консултации с другите политически сили. Консултации с другите политически формации можело да има само за политиките на предложения кабинет. „За нас е по-логично да имаме партньори в посоката, която гледаме – „Демократична България“ и „Изправи се! Мутри вън!“, каза още той.
„Ако предложеният от нас нов кабинет не бъде гласуван, отиваме на избори. В момента не преговаряме с никого. Дали е правителство на малцинството или коалиционно правителство на малцинство, е все едно. Ние решихме да поемем отговорност“, посочи Тошко Йорданов. „Ако не получим подкрепа за този кабинет от „Демократична България“ и „Изправи се! Мутри вън!“, те имат пълната свобода, ако мандатът отиде при тях, да се договорят с Карадайъ, с Нинова и с Бойко Борисов“, добави той.
Филип Станев от екипа на Слави Трифонов, който също участва в пресконференцията, каза от своя страна, че партията му няма да влиза в разговори за постове. „Кандидатът за премиер ще е професионалист, експерт“, посочи той, без да влиза в подробности.
Николай Василев, чиято кандидатура за премиер беше оттеглена и който беше третият участник в пресконференцията, многократно отрече да е продукт на ДПС и задкулисието. „Не се обиждам, а се гордея, че съм бил част от НДСВ. Обиждаме обаче критиката, че съм продукт на ДПС, тъй като съм бил част от тройната коалиция. Аз съм единственият човек, който навремето е уволнил Делян Пеевски“, каза той.
Николай Василев обясни, че проекто-кабинет е бил подбран съвместно от него, Слави Трифонов и „Има такъв народ“. Не е имало намеса на никакви посолства, в това число и американското, заяви той.
„Разочарован съм, че получих най-много атаки от десния сектор. Определял съм се като десен реформаторски икономист и съм много по-голям реформатор от много десни политици. Бях готов да отстоявам ценностите на десните партии – западна ориентация на страната, върховенство на закона, свобода за медиите, свобода за бизнеса – независимо кой ще управлява, хората не трябва да се страхуват, че ще им отнемат бизнеса. Привърженик съм на парламентарната република“, отбеляза Николай Василев.

Подобни новини

Back to top button